În cadrul Acreditării Erasmus+ 2023-2027 a avut loc al treilea flux al mobilităților, 4 cadre didactice de la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Dancu, respectiv director, prof. Mariana Melinte, prof. Georgiana Vasile, prof. înv. preșcolar Steluța Brînză și prof. înv. preșcolar Elena Anisiei-Pleșca participând la cursul ”Outdoor Education: New Ideas And Innovative Teaching Methods” în Roma, între 8-12 aprilie 2024.( (9) Facebook)
În prima zi am cunoscut echipele participante la cursurile Erasmus+ organizate de INFOL, din Spania și din România. Fiecare grup a prezentat localitatea și școala de unde provine. Astfel ne-am cunoscut și am aflat informații despre instituțiile de învățământ reprezentate. Am discutat despre educația outdoor, despre sustenabilitate și despre programul zilelor următoare.
A doua zi a cursului a constat în activități desfășurate în mijlocul naturii, respectiv în aria protejată Ortoinsieme, pe valea râului Aniene. Am exersat metode de explorare a naturii pentru atragerea elevilor către cercetarea , valorificarea și protejarea mediului înconjurător. Am fost puși în situații inedite, ne-am bucurat pentru fiecare descoperire a elementelor naturii și a propriilor emoții. Am aplicat tehnici de cultivare a încrederii în sine și în ceilalți.
În a treia zi a cursului am vizitat Muzeul Villa Torlonia/Casina delle Civette. Am explorat parcul imens și am lucrat în echipă pentru identificarea elementelor care creează o puternică comuniune dintre om-natură.
În a patra zi a cursului am lucrat individual la descrierea a unui element din natură, la alegere, prin intermediul celor 5 simțuri; am învățat să-l încadrăm într-un tablou creat cu alte elemente din natură și să-i dăm semnificații diferite. Rezultatul a constat în realizarea unei lucrări din elemente ale naturii, care să surprindă mesajul central al dezbaterilor din timpul cursului de astăzi. Desfășurarea lecțiilor în mijlocul naturii este un prilej de îmbinare a relaxării , cu simțurile, cu abilitățile de cercetare și o ocazie de dezvoltare a creativității.
Finalul săptămânii a fost dedicat ceremoniei de premiere, desfășurată într-un spațiu generos la ”Circus Maximus”. A fost o saptămână caracterizată de colaborare, lucru în echipă, comunicare interculturală, învățare și de stabilire de noi relații între profesori și școli din România, Spania și Italia. Ne-a plăcut motto-ul celor de la INFOL, organizația furnizoare a cursului:
”Cei mai buni prieteni, învățând împreună!”
#ErasmusInfol #EuropeanEducation #ErasmusTeachers #SharedCulture #GrowingTogether
”Odată cu participarea la acest curs, consider că am avut oportunitatea de a intra în contact cu o largă diversitate în tot ceea ce ține de practică a limbilor moderne în situații de comunicare inedite, în ceea ce ține de cultura socială, geografică și istorică diferită a cursanților şi a formatorilor, dar şi în tot ce este legat de metode, tehnici și instrumente didactice aplicate în cadrul celor cinci zile rodnice de derulare a activităților cursului. Totodată, m- am putut bucura de lucrul în echipă, de împărtăşire a unor idei, gânduri şi sentimente în raport cu tematica propusă – descoperirea unor noi metode de lucru în afara sălii de clasă: în natură, muzee, biserici, arii naturale protejate, parcuri.
Consider că acest curs este unul atractiv prin tema, structura, conținuturile transmise şi metodele de aplicare a cunoaşterii în cadrul naturii sau în spații de tip muzeu- depozitar al unor informații prețioase în legătură cu trecutul conservat şi readus astfel şi în prezent. Lucrul în echipă, practica unei limbi străine în contexte variate de comunicare, descoperirea unor locuri total noi reprezintă, pentru mine, o ipostază a dezvoltării.” (prof. de limba română, Georgiana Vasile)
”A fost prima mea participare într-un proiect Erasmus+ și sunt foarte încântată de această oportunitate, întrucât am avut posibilitatea de a-mi dezvolta cunoștințele și competențele profesionale și personale. În fiecare zi am desfășurat activități deosebit de plăcute si creative, fie individual, fie pe echipe. Prin desfășurarea activităților outdoor, ne-am conectat cu natura, am experimentat senzațiile și ne-am bucurat de plimbarea în aer liber. Cât mai curând, vom desfășura și cu preșcolarii grupei aceste activități creative. Am avut ocazia sa vizitez numeroase obiective culturale, am legat prietenii și mi-am îmbunătățit competentele de comunicare într-o limbă străină. Cu alte cuvinte, a fost o experiență unică și deosebită!” (prof. înv. preșcolar Elena Anisiei- Pleșca)
Doamna prof. înv. preșcolar Steluța Brînză a menționat câteva din rezultatele învățării:
– exersarea și consolidarea metodelor de explorare a naturii, în vederea atragerii copiilor spre valorificarea și protejarea mediului înconjurător;
– aplicarea de abordări creative ale învățării în afara sălii de clasă convenționale, transformarea teoriei în practică, făcând din învățare o experiență vie;
– elaborarea unor strategii didactice adecvate pentru educația în aer liber pentru a promova sentimentul de încredere în sine și în aproapele nostru;
– implicarea părinților în activitățile în aer liber contribuie la o mai bună relaționare a acestora cu copiii , cu profesorii și cu școala, în general.
În perioada următoare cadrele didactice participante la cursul ”Outdoor Education: New Ideas And Innovative Teaching Methods” vor desfășura activități de diseminare și implementare la nivel local și județean.
Director, prof. Mariana Melinte