Procesul de formare profesională, în actualul context economico-social, trebuie să fie deci un proces continuu, fără pauze și de durată. Astfel, deși în școală se pun bazele însușirii viitoarei profesii, intrarea în producție nu trebuie să însemne stoparea procesului de formare profesională.
El trebuie să continue prin forme și metode diverse concretizate prin: specializarea individuală, îmbunătățirea performanțelor, ridicarea calificării etc.
Procesul de formare profesională trebuie să fie un proces continuu
Toate acestea aduc în prim plan conceptul de formare profesională continuă, ca o necesitate imperioasă. Esențial este ca lucrătorii să aplice în practică tot ceea ce au învățat și să-și exercite, în procesul muncii, abilitățile nou căpătate. Aplicarea efectivă înseamnă continuarea procesului de formare și de perfecționare profesională prin rezolvarea concretă, eficientă a problemelor la locul de muncă.
Aceasta se realizează prin dobândirea unui volum crescut de cunoștințe de o calitate superioară, prin modificarea atitudinii și a comportamentului la locul de muncă și chiar și în afara acestuia, ca efect al schimbării de mentalitate, printr-o atitudine general pozitivă, o adaptabilitate ușoară și rapidă la nou, prin îmbunătățirea comunicării și eliminarea stresului de orice fel, printr-o mai mare perseverență în aplicarea cunoștințelor și deprinderilor nou dobândite, prin aderarea la misiunea și obiectivele organizației, conducând în final la creșterea eficienței muncii prestată.
Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR) încurajează întreprinzătorii sa ofere salariaților lor cursuri de perfecționare și de specializare, on-line și gratuit prin proiectul implementat.
Toate cursurile sunt finalizate cu certificat de absolvire recunoscut la nivel național. Emise de furnizorul autorizat de formare profesională – CECCAR sau EUROCONSULTING – sub emblema Ministerului Muncii și Ministerului Educației.
Înscrie-te AICI >>> https://bit.ly/3l5w3j3