Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a anunţat că municipalitatea va plăti câte 500 de lei primilor 1.000 de donatori de sânge din perioada stării de alertă, măsura fiind o premieră la nivel naţional.
Edilul a afirmat că, din cauza pandemiei de COVID-19, multe persoane sunt reticente în a merge nu doar la spitale, ci şi să doneze sânge.
Ca urmare a apelurilor lansate de reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) către populaţie pentru a dona sânge, municipalitatea a decis să se alăture demersului şi să acorde câte 500 de lei primilor 1.000 de donatori din perioada stării de alertă.
‘Sunt foarte mulţi factori care contribuie la diminuarea vizibilă a cantităţii de sânge recoltate de la donatori, fapt care duce la consecinţe foarte grave în salvarea de vieţi. Sunt foarte multe accidente rutiere, în spitale se fac intervenţii chirurgicale grele care necesită chiar şi transfuzii totale de sânge. Ne-am propus să facem un efort comunitar, motiv pentru care ne-am propus să alocăm un ajutor financiar pe perioada stării de pandemie. Mulţi dintre donatori evită în mod special de siguranţă să mai intre în centrele de transfuzii, dar încercăm să le atragem atenţia printr-o sumă de bani. E vorba de 500 de lei pentru fiecare persoană care donează o unitate completă, adică 400 de mililitri de sânge. Asta înseamnă că putem salva o sută de vieţi cu o mie de doze de sânge’, a spus primarul Mihai Chirica.
El a spus că, la fel ca şi până acum, rămâne în sarcina cadrelor medicale de la CRTS să facă triajul donatorilor de sânge.
‘Implicarea noastră se opreşte aici: noi plătim. De restul se organizează şi se ocupă CRTS Iaşi’, a declarat primarul Mihai Chirica.
Această bonificaţie se alătură altora oferite deja atât de municipalitatea ieşeană, cum ar fi gratuitatea pe transportul în comun, dar şi de legislaţia în vigoare, care prevede ca donatorii de să primească o zi liberă de la locul de muncă şi tichete de masă.
Potrivit directorului CRTS Iaşi, Lavinia Scripcariu, în această perioadă a fost înregistrat cel mai mic număr de donatori din ultimii ani, stocul de sânge fiind extrem de mic, în condiţiile în care solicitările venite din partea spitalelor sunt foarte mari. În prima jumătate a anului, media donatorilor a fost de 40 pe zi, cu 26% mai puţin ca în aceeaşi perioadă a anului trecut. În aceste zile au fost şi câte 30 donatori, deşi din partea spitalelor din Iaşi şi judeţ au venit 38 de solicitări doar pentru grupa zero, care este cea mai rară.