În lipsa acestuia, activitatea administraţiei judeţului a îngheţat de tot. În plus, nimeni nu îţi spune nici „pâs“: nicio declaraţie. Nu este exclusă şi o întrevedere cu liderii PNL, lideri care până acum nu s-au pronunţat deloc în privinţa scandalului în care au fost implicaţi de şeful filialei de la Iaşi.
Vom avea o poziţie oficială azi?
Dosarul „Alexe şi tabla de gard“ pare să fi intrat într-o ceaţă mai densă decât cea care a învăluit ieri Iaşul. Preşedintele Consiliului Judeţean a fost scump la vedere în ultimele zile în Casa Pătrată, iar adjuncţii lui ori spun că nu ştiu nimic, ori că Alexe se ocupă în continuare de treburile judeţului, la fel ca până acum.
Totuşi, mai multe surse afirmau ieri că şeful CJ a plecat dis-de-dimineaţă la Bucureşti, pentru audieri la sediul DNA Central. Aceasta după ce, cu o seară înainte, ferestrele de la biroul preşedintelui, cele de la etajul 1, care dau spre Şcoala „Gh. Asachi“, au fost luminate până târziu în noapte, probabil pentru pregătirea declaraţiilor, notează ziaruldeiasi.ro.
Din cauza situaţiei delicate în care a fost pus PNL, nu este exclus ca Alexe să fi avut întrevederi şi cu liderii săi de partid, lideri care până acum au evitat total să se poziţioneze în vreun fel.
Costel Alexe nu ne-a răspuns nici la apelurile telefonice, nici la mesaje. Amintim că Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva lui sub suspiciunile de luare de mită şi de instigare la delapidare. Practic, afirmă procurorii DNA, el ar fi solicitat 22 de tone de tablă de gard managerului combinatului siderurgic de la Galaţi pentru deblocarea certificatelor de emisii de carbon repartizate gratuit colosului industrial.
Cel mai probabil, după încuviinţarea începerii urmăririi penale venite de la Preşedinţie, Costel Alexe a apelat la serviciile unei case de avocatură din Bucureşti, cu atât mai mult cu cât dosarele celor de la DNA sunt acum la procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Pe de altă parte, a trecut deja o săptămână din noul an, şi încă nu s-a întâmplat nimic în administraţia judeţului. La Aeroport, regie aflată în subordinea CJ, aşteaptă să fie discutate proiectele ţinute la sertar din 2017 încoace, cele privind extinderea infrastructurii de pasageri şi de acces la aerogară.
Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor ar urma să se ţină de un nou masterplan de transport, cel adoptat în ultimele zile ale mandatului Popa fiind considerat încă de atunci de consilierii liberali ca „făcut pe genunchi“.
Nu în ultimul rând, şeful CJ a promis la sfârşitul anului trecut că va recurge la o restructurare a aparatului propriu al administraţiei judeţene. Promisiunea, văzută din partea personalului – şi chiar rostită de Alexe în cadrul şedinţelor de plen – ca o ameninţare, ar trebui să se concretizeze luna aceasta într-o nouă organigramă.
Încurcăturile lui Costel Alexe descrise în cele zece volume prezentate de procurorii DNA riscă să amâne decizia, mai ales că doar şeful CJ are în atribuţii Serviciul Resurse umane şi Salarizare al CJ. Dincolo de toate acestea, următoarea şedinţă de plen a consilierilor judeţeni este programată pentru 27 ianuarie, adică la exact 4 luni de la alegerile locale. Or, CJ încă nu a demarat în acest timp niciun proiect esenţial pentru judeţ.