Localnicii unei comune din județul Iași ar putea rămâne fără căminul cultural și sediul primăriei. Asta după ce administrația locală a adunat datorii de peste un milion de euro la bănci, dar și la firme care au făcut, în ultimii ani, lucrări de modernizare în sat.
Actualul edil spune că datoriile ar fi fost adunate de fostul primar care ar fi lăsat, la finalul mandatului, doar 36 de lei în visteria comunei, scrie stirilekanald.ro
Somațiile de executare silită vin una după alta la primăria din Golăiești
Până acum au ajuns 30 de înștiințări prin care autoritățile locale sunt informate că li se va pune sechestru pe aproape tot ce ar putea fi vândut pentru recuperarea sumelor neplătite.
Fostul primar ar fi lăsat primăria cu datorii
Primele pe listă sunt căminul cultural și primăria.
Îngropat în somații, primarul dă vina pe predecesorul său. Fostul edil i-ar fi lăsat moștenire datorii de peste 1 milion de euro, în condițiile în care din taxe și impozite, în visteria comunei se strâng doar 400.000 de lei într-un an.
Clădirea în care funcționează primăria ar putea fi scoasă la vânzare
Dacă nu plătește în următoarele două săptămâni, clădirea în care funcționează primăria va fi scoasă la vânzare.
Deocamdată, cu adevărat afectați sunt copiii din comună. Cei mici învață de ceva vreme în căminul cultural pentru că lucrările de reabilitare a școlii au fost înghețate din lipsa banilor. Primarul tot caută soluții, dar până acum, n-a găsit niciuna:
Costel Manoliu, primarul comunei Golăiești: „Aveam 36 de lei când am venit și un milion de euro datorii și plus că mai apar dosare de executare. Dacă plătesc două dosare, nici bani de salarii la angajați nu mai avem.”
Ce spune fostul primar
În tot acest timp, fostul primar acuzat de toate neajunsurile vorbește despre nepriceperea actualei administrații.
Mihai Bîzdîgă, fostul primar al comunei Golăiești: „Să facă întâmpinare la executare pe acele facturi pe care ei tot le rulează, cer penalități, dar sunt achitate. Nu văd care e datoria, plus că mai sunt vreo 36 de miliarde vechi de încasat de la populație… deci e un grad de îndatorare foarte mic în comparație cu alte primării.”
Singura speranță ca datoriile să poată fi plătite stă într-o hotărâre de Guvern prin care să se aloce suma necesară din fondul de rezervă al statului. Deocamdată, primarul nu a făcut niciun demers în acest sens.