Prețul gigacaloriei va rămâne neschimbat în iarna 2023. Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, spune că noul cost al gigacaloriei va intra în plenul Consiliului Local la sfârșitul lunii ianuarie.
„Noi suntem în fază de dezbatere, practic această fază va expira spre jumătatea lunii ianuarie, după care va intra în analiza plenulului Consiliului Local și va fi operațională în perioada imediat următoare. Părerea mea este că iarna aceasta, cea mai mare parte dintre facturi vor fi la cuantumul prețurilor existente și în anii precedenți, deci nu influențează foarte mult consumatorul și este foarte clar că sarcina rămâne pe umerii Municipiului Iași, care în două ierni consecutive a avut un o pierdere, o putem numi la nivelul operator, adică a municipiului Iași, de peste 350 de milioane de lei. Gândiți-vă că noi cu banii aceștia terminam pur și simplu Sala Polivalentă sau atacam stadionul, dar nu putem lăsa Iașul ne încălzit.
Citiți și Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute, în creștere la Iași
Așa cum știe toată lumea, cea mai mare parte dintre școli, peste 90%, 10 din cele 14 spitale, instituții, universități de diverse ranguri și multe alte locuri de consum sunt în sarcina sistemului centralizat pe care îl vom susține în continuare prin programul cu finanțare națională și europeană, astfel încât să putem să atragem și să stabilizăm sistemul la nivel local, pentru că și directiva europeană este foarte clară în ceea ce privește introducerea sistemelor centralizate în marile orașe. Pe de altă parte, vrem din acest an să depunem o aplicație pentru construirea unei prime etape a unei centrale noi, pe gaze naturale, în care să putem să producem mult mai eficient, venind oarecum în sprijinul stabilizării prețurilor și a pieței de energie electrică, așa cum ar fi trebuit făcut cu multe decenii înainte”, a explicat primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica.
Prețul gigacaloriei la Iași ar putea fi de 773 lei față de 323 lei (prețuri fără TVA), ceea ce reprezintă o creștere de 140% a tarifului. În schimb, în cazul populației, majorarea va fi de 45%: de la 206 la 299 lei pe gigacalorie. Diferența de până la 773 lei va fi asigurată de către Primărie, cu bani de la bugetul local. Primarul Mihai Chirica a atras atenția și asupra altui aspect.
„În principiu, piața de energie electrică a cunoscut o scădere substanțială a prețului pe care cumpărătorul l-a acordat, chiar s-a ajuns la un prag, cred că istoric, un minim de 1,5 lei pe megawatt în piața zilei următoare, ceea ce pe noi ne-a determinat să închidem motorul termic din zona CET unu Iași pentru că nu producea decât pierdere și a mers doar pe capuri. Evoluției oarecum stranii în contextul iernii, comparativ cu debutul iernii trecute, în care am fost căutați pe piață și cu 2.800 lei pe megawatt. Deci credem noi că se întâmplă ceva în în piață, în general, nu mai avem probabil un consum constant, nemaifiind industrii foarte multe cu foc continuu și în felul acesta, nici cererea nu a mai fost pe măsura capacității noastre de a produce”, a declarat primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica.