Un vis împlinit! Asta înseamnă pentru mine faptul că ieșenii pot beneficia de un nou edificiu cultural. Casa Muzeelor este un proiect de suflet care consolidează statutul Iașului de capitală culturală a României! Am preluat o investiție blocată și cu un viitor incert, care acum prinde viață urmând a deveni, sper eu, un nou simbol cultural al Iașului.
Inițial, clădirea de pe strada Vasile Alecsandri avea destinația de sediu administrativ. În ciuda fondurilor alocate de la bugetul județului, lucrările erau departe de finalizare în momentul în care am preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean.
Țin mult la statutul Iașului de capitală culturală. Pentru mine nu reprezintă doar un slogan electoral. De aceea, am schimbat destinația clădirii de pe strada Vasile Alecsandri. Am obținut fonduri europene pentru a reabilita sediul fostei Chesturi și a-l transforma într-o oază de cultură. Am reușit acest lucru, împreună cu oameni inimoși din cadrul CJ.
Fondurile europene nerambursabile ne-au ajutat ca într-un timp foarte scurt să finalizăm lucrările de reabilitare, inclusiv cele care au însemnat transformarea din sediu administrativ într-un spațiu cu adevărat destinat culturii și spiritului. Am depus solicitarea pentru fonduri europene la mijlocul anului 2018, iar în anul 2019 am semnat contractul de finanțare. Să nu uităm că lucrările de reabilitare erau începute încă din anul 2012.
După obținerea fondurilor europene, cele mai multe lucrări au fost finalizate în decurs de un an. Acum, monumentul istoric s-a transformat într-o adevărată bijuterie arhitecturală.
Pregătirea unei astfel de clădiri pentru a deveni spațiu expozițional a durat însă mai mult timp. Există proceduri clare, care nu pot fi grăbite!
În luna iunie a anului trecut, au fost inaugurate primele expoziții. Am marcat astfel Pogromul de la Iași din anul 1941 prin expoziții organizate în cadrul Muzeului Pogromului și Muzeului Teatrului Evreiesc. Amenajarea definitivă a spațiilor, procedurile legate de valorificarea exponatelor au făcut ca întreg complexul muzeal să fie deschis publicului în aceste zile.
Astfel, clădirea construită în anul 1896, cumpărată, în 1914, de Societatea „Viaţa românească”, condusă de Garabet Ibrăileanu şi Mihail Sadoveanu, unde între anii 1920 și 1934 s-au desfăşurat şedinţele de redacţie ale revistei „Viața românească”, își recapătă strălucirea culturală de altă dată și revine la ceea ce i s-a potrivit cel mai bine: redevine un edificiu cultural!
Casa Muzeelor cuprinde 4 noi muzee: Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Poezie(i), Muzeul Copilăriei în Comunism. De asemenea, Muzeul Literaturii Române a fost transferat de la Casa Pogor la Casa Muzeelor și a fost reorganizat într-o nouă formulă expozițională.
Imobilul de pe strada Vasile Alecsandri, care a purtat și denumirea Palatul Vieții românești, beneficiază de săli de expoziții, ateliere, educație muzeală, o sală multifuncțională de conferințe, precum și un depozit de patrimoniu și biblioteca Muzeului Național al Literaturii Române Iași.
(Sursa: Comunicat de presa, Maricel Popa, senator PSD Iasi)