Prima rectificare a bugetului național din acest an condamnă ieșenii și trimite județul spre faliment.
Cele 98 de comunități locale vor fi nevoite să împartă doar 5 milioane de lei, în timp ce Consiliul Județean Iași nu a primit absolut nimic.
Grija guvernului pentru județul Iași este reflectată în cifrele derizorii raportate la numărul total de locuitori.
Astfel, executivul alocă doar 5 lei pentru fiecare ieșean, echivalentul unui pachet de biscuiți, în condițiile în care Iașul este de departe cel mai mare județ din țară ca număr de locuitori.
Raportând sumele alocate la populația fiecărui județ, se observă clar că Iașul a fost plasat în coada clasamentului. Mai mult, județul nostru ocupă ultimul loc într-un top al primelor zece, din punct de vedere al populației (Suceava 17,2 lei/locuitor, Bacău 10,4 lei/locuitor, Cluj 9 lei/locuitor, Timiș 8,2 lei/locuitor, Argeș 7,5 lei/locuitor, Constanța 7 lei/locuitor, Prahova 6,7 lei/locuitor, Dolj 5,9 lei/locuitor, Iași 5,2 lei/locuitor). De altfel, media la nivel național este de aproximativ 10 lei/locuitor.
“Încă de acum două săptămâni spuneam că suntem din ce în ce mai singuri și că guvernului nu îi pasă de ieșeni. Temerile mele se confirmă acum. Mă așteptam să aloce bani măcar pentru susținerea copiilor instituționalizați. La începutul anului am primit doar 63% din bugetul de anul trecut, iar pentru copiii din cadrul centrelor de asistență socială subordonate Consiliului Județean finanțarea a fost asigurată doar până la jumătatea lunii februarie.
De atunci ne descurcăm cu rezervele pe care le-am făcut în anii precedenți. Din păcate, există riscul ca persoanele cu handicap și copiii aflați în sistemul de protecție socială să rămână fără niciun sprijin. Nici nu vreau să mă gândesc cât de puțini bani vor primi comunele ieșene, ale căror bugete deja au fost văduvite de alocarea bugetară inițială dar și de cheltuielile generate de lupta de prevenire și combatere a noului virus” a declarat Maricel Popa.
Președintele Consiliului Județean a mai subliniat faptul că în Iași există foarte multe spitale cu adresabilitate regională, fiind nevoie stringentă de alocări suplimentare pentru a depăși criza generată de Covid-19.
“Până acum ne-am descurcat cu fonduri de la bugetul județului. Avem șase spitale în subordinea Consiliului Județean, majoritatea aflate în prima linie a luptei împotriva noului virus. Noi am alocat deja 7,3 milioane de lei, mai mult decât a dat guvernul pentru tot județul, bani cu care au fost achiziționate aparatură de specialitate, echipamente medicale și materiale de protecție.
În plus, împreună cu CJ Neamț am alocat peste 85 milioane de lei pentru achiziția unui spital mobil ultramodern care va deservi întreaga zonă a Moldovei și va putea fi folosit oricând pentru situații de urgență. Repet ce am spus și în februarie. Indiferent de culoarea politică, avem obligația de a pune cetățenii pe primul loc” a mai punctat șeful CJ Iași.