Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a semnat, ieri, contractul ce vizează proiectarea pentru viitorul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi.
‘Institutul Regional de Chirurgie Cardiovasculară reprezintă o gură de oxigen pentru întreaga regiune a Moldovei, nu doar pentru Iaşi. Suntem singura regiune din Europa care nu beneficiază de servicii de calitate. Datorită muncii profesorului Grigore Tinică am ajuns ca acest proiect să prindă contur. Mă bucur că Ministerul Sănătăţii şi comuna Miroslava facem toate eforturile ca acest institut să prindă contur. Sperăm ca într-un viitor cât mia apropiat să punem prima cărămidă şi să oferim servicii medicale de calitate. Acest institut este o prioritate pentru Consiliul Judeţean Iaşi şi vom depune toate eforturile pentru a fi inclus în Master Planul naţional de sănătate‘, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară va deservi o populaţie de 5,5 milioane de locuitori. În această unitate medicală vor fi tratate toate categoriile de pacienţi cu patologie cardiovasculară, indiferent de vârstă sau gravitatea bolii.
‘Acest proiect, Institut Regional de Medicină Cardiovasculară, se adresează Moldovei istorice, cât şi zonei de sud-est a României. Actualul Institut de Boli Cardiovasculare este singurul din această zonă a ţării, pe când în Bucureşti şi în vestul ţării există mai multe instituţii de o asemenea factură. Actuala structură nu poate face faţă tuturor cerinţelor venite din partea pacienţilor. Institut de Boli Cardiovasculare din Iaşi este singura unitate medicală de profil din Uniunea Europeană care deserveşte o populaţie atât de vastă. În alte zone ar fi 5-6 astfel de instituţii. Instituţia pe care am gândit-o să funcţioneze ca Institut Regional de Medicină Cardiovasculară nu mai are analog în România. Vor fi aproximativ 27 de departamente, şapte sunt cu specializări unice la nivel naţional’, a spus prof.univ.dr Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi.
Studiul de fezabilitate şi documentaţiile tehnice de obţinere a avizelor şi autorizaţiei de execuţie trebuie finalizate în interval de patru luni. Valoarea contractului este de peste 2 milioane de lei fără TVA.
‘Ne bucurăm foarte mult să facem parte dintr-un proiect aşa de mare precum Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară. Înţelegem foarte bine cât de important este pentru această comunitate. Suntem convinşi că va avea un impact major pentru comunitatea ieşeană dar şi cea din regiune. Ne dăm silinţa să ducem proiectul la capăt şi ne dorim să ne încadrăm în termene, şi poate chiar înainte, pentru că ştim importanţa proiectului şi că fiecare zi contează’, a spus Ovidiu Ionuţ Neagu, reprezentantul Asocierii SC Cubicon Invest SRL Baia Mare-Mansart Corporate SRL Tg. Mureş care a câştigat contractul de achiziţie publică de proiectare a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi
În prezent, Institutul de Boli Cardiovasculare funcţionează pe două dintre cele şase etaje ale unei clădiri în care se află şi Spitalul ‘Dr.C.I.Parhon’, iar intervenţiile se fac într-o singură sală de operaţii, o sală hibridă. Din cauza adresabilităţii foarte mari, unitatea medicală se confruntă cu o acută lipsă de spaţiu, mai ales că a fost afectată de un incendiu izbucnit în urmă cu câţiva ani, scrie agerpres.ro.
Institutul Regional de Cardiologie va fi construit în comuna Miroslava, pe o suprafaţă de teren de 120.000 de metri pătraţi. În cadrul unităţii medicale vor funcţiona 28 de secţii şi departamente, unele fiind specializări unice la nivel naţional: Clinica de Îngrijiri Paliative Cardiovasculare, Clinica de Insuficienţă Cardiacă, Asistare Hemodinamică şi Transplant, Clinica de Terapii Endovasculare, Clinica de Cardiologie Fetală, Neonatologie şi Malformaţii Cardiace Critice, USTACC pentru copii cu malformaţii cardiace critice, Clinica de Electrofiziologie şi Aritmologie, Clinica de Angiologie, Flebologie şi Limfologie, precum şi un Departament de Cercetare aplicată şi Studii Medicale.