Pot ataca rechinii în Marea Neagră? Atacurile rechinilor din ultima perioadă pun pe gânduri tot mai mulţi turişti. După ce două femei, o româncă şi o austriacă, au fost ucise de un rechin în timp ce se aflau în vacanţă în Egipt, zilele trecute patru plaje din Spania au fost oprite după ce la 100 de metri de ţărm a fost zărit un rechin din specia mako.
Într-un interviu acordat reporterilor Observator, cercetătorul şi scafandrul Răzvan Popescu Mirceni a discutat despre potenţialul pericol de la Marea Neagră.
Pot ataca rechinii în Marea Neagră?
Reporter: Există rechini? Există posibilitatea să atace
Răzvan Popescu Mirceni: Nu! Nu există nicio posibilitate. Eu în 30 de ani de scufundări nu am întâlnit să văd unul. Cel mai mare este Squalus acanthias (câinele de mare), de un metru, maxim, lungime şi care se sperie de om. Oricum este un rechin care, în general, trăieşte în zona de fund, nu se ridică la suprafaţă şi în Marea Neagră este exclus, dar dacă vorbim despre atacuri de rechin, acestea procentual, vis-a-vis de numărul de turişti din zonele de coastă a scăzut.
Cercetătorul spune că numărul atacurilor ar fi considerat ca fiind mai mare şi pentru că în ultimii ani numărul turiştilor care merg pe plaje a crescut.
„Sunt zeci, poate sute de milioane de pachete turistice care se învârt în zonele astea maritime. Sunt câteva atacuri pe an, sub 100, deci nu putem vorbi despre un fenomen periculos, extraordinar. Probabil că în momentul ăsta ne-a atras atenţia faptul că un cetăţean român a fost atacat”, a adăugat cercetătorul Răzvan Popescu Mirceni.
Citeste mai departe AICI.
Sursa: observatornews.ro