Comparativ cu luna anterioară, Alianţa PSD-PNL câştigă aproape trei procente, în timp ce Alianţa Dreapta Unită înregistrează o creştere de un procent. În schimb, AUR şi SOS România pierd împreună aproximativ 6 procente.
Ultimul sondaj INSCOP a arătat că Alianța PSD-PNL conduce în intențiile de vot pentru alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie, obținând 46,6%, înregistrând o creștere de aproape trei puncte procentuale față de luna anterioară. Potrivit sondajului comandat de News.ro, Alianța Dreapta Unită (ADU) a înregistrat, de asemenea, o creștere ușoară, ajungând la 13,8% din preferințe, în timp ce partidul AUR a văzut o scădere a susținerii, coborând la 16,7%.
În ceea ce privește partidele mai mici, UDMR a înregistrat o creștere, ajungând la 5,1% din intențiile de vot, iar SOS România a înregistrat o cădere, obținând doar 4,5%. Alte partide, cum ar fi Pro România și Partidul Ecologist Român, se mențin sub pragul de 5%, necesar pentru a asigura reprezentarea în Parlamentul European.
Sondajul arată, de asemenea, că aproximativ 60% dintre români declară că vor participa cu siguranță la vot. Această înaltă implicare electorală este mai pronunțată între votanții PSD-PNL și ai ADU, precum și între persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 59 de ani și cei cu educație superioară. Cu toate acestea, interesul scade semnificativ în rândul tinerilor, care par mai puțin motivați să participe în acest proces electoral.
Variația intențiilor de vot ar putea fi influențată de creșterea îngrijorărilor legate de contextul internațional și de apropierea alegerilor, ceea ce ar putea determina o reconsiderare a opțiunilor politice de către electorat, favorizând partidele cu o prezență mai stabilă în peisajul politic.
Citiți și Mai mulți candidați nu trec proba fizică la Recrutarea în Armata României
Acest studiu, realizat între 12 și 20 aprilie prin interviuri telefonice (metoda CATI), a inclus 1.100 de persoane și a fost conceput pentru a reflecta proporțiile socio-demografice semnificative ale populației neinstituționalizate a României, în vârstă de 18 ani sau mai mult. Cu o marjă de eroare de ±2,95% și un nivel de încredere de 95%, aceste cifre oferă o imagine crucială asupra tendințelor electorale care ar putea defini strategiile partidelor în săptămânile premergătoare alegerilor.