Radu Mazăre iese din închisoare, conform unei decizii de ultimă oră a Tribunalului Antananarivo! Magistrații au stabilit că ex-primarul Constanței a fost extrădat ilegal din Madagascar în România, astfel că au decis ca el să fie readus imediat pe insula africană. În mai 2019, Radu Mazăre era extrădat în România, o decizia ilegală, arată judecătorii Tribunalului Antananarivo. Fostul primar al Constanței a atacat în instanță măsura extrădării în România, iar magistrații i-au dat dreptate pe 12 octombrie – Radu Mazăre nu putea fi repatriat, în 2019, fără o hotărâre judecătorească!
Radu Mazăre, arestat pe 8 mai 2019
Radu Mazăre a fost arestat în data de 8 mai 2019, la solicitarea autorităţilor române. Ex-edilul Constanței era condamnat la 9 ani de închisoare într-un dosar vizând mai multe retrocedări ilegale. Pe 18 mai, urcat într-un avion cu destinația România, Radu Mazăre avea să fie predat autorităților de la noi din țară. După un an distanță, Tribunalul Antananarivo (capitala statului Madagascar) a finalizat dosarul instrumentat pe baza plângerii depuse de avocații lui Mazăre. Decizia judecătorilor din Madagascar este definitivă – Radu Mazăre a fost repatriat ilegal, fără să există o decizie a magistraților africani, drept pentru care trebuie readus în Madagascar, unde va avea parte de un proces corect!
Reacția lui Mazăre după ce a aflat că iese din închisoare
Închis de mai bine de un an, Radu Mazăre a transmis printr-un comunicat de presă că s-a făcut dreptate în privința plângerii depuse la instanța din Antananarivo.
Comunicat Radu Mazăre:
„Documentele care au stat la baza predării-preluării mele au fost două autorizații ale Procurorului de pe lângă Tribunalul din Antananarivo și un ordin de extracție a mea din închisoarea malgașă în vederea predării (Autorizațiile și Ordinul de extracție).
Pus în fața unei asemenea situații de vădită încălcare a drepturilor mele – nerespectarea dreptului la apărare și a dreptului de acces la o instanța de judecată (drepturi fundamentale ale omului) – am invocat în fața judecătorilor români atât nelegalitatea procedurii derulate în Madagascar, cât și nelegalitatea procedurii de preluare prin raportare la Legea nr. 302/2004 (legea română aplicabilă în materie).
citește și: Costel Corduneanu s-a infectat cu coronavirus în închisoare. Magistrații l-au pus în libertate
Față de cele invocate, instanțele române au arătat că nu sunt competente să se pronunțe asupra legalități procedurilor derulate într-un stat străin. Față de aspectul invocat de către instanțele române, am inițiat un proces în Republica Madagascar, în cadrul căruia am solicitat să se constate nelegalitățile menționate mai sus. În urma procesului demarat, s-a statuat definitiv că procedura predării mele a fost ilegală, deoarece au fost încălcate flagrant dispozițiile legale aplicabile”.
citește și: Comisarul Zacornea, şeful de la Înmatriculări şi Permise Auto, depistat băut la volan