Germania a intrat miercuri seara într-o perioadă de criză politică majoră, prin destrămarea fragilului Guvern de coaliţie al cancelarului Olaf Scholz, care deschide calea unor probabile alegeri anticipate la începutul lui 2025. Aceasta vine într-un moment în care prima economie europeană se confruntă cu o gravă criză industrială şi este îngrijorată de repercusiunile asupra comerţului şi securităţii sale a alegerii republicanului Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite.
Vedeți și Prima declarație a lui Trump în calitate de nou președinte al SUA
Coaliţia heterocolită din care fac parte Partidul Social Democrat (SPD), Verzii (ecologişti) şi Partidul Liberal (FDP) s-a făcut ţăndări în urma destutirii ministrului Finanţelor Christian Lindner, liderul liberalilor. În urma unor ”ultimatumuri” ale ministrului său al Finanţelor, susţinătorul unui rigorism bugetar strict, Olaf Scholz a apreciat că nu mai are ”suficientă încredere în vederea continuării unei cooperări”. Ceilalţi miniştri liberali şi-au anunţat miercuri seara plecarea din Guvern, privându-l astfel pe Scholz de o majoritate în Bundestag (Camera Deputaţilor).
Alegeri în ianuarie
Cancelarul a anunţat că le va cere, pe 15 ianuarie, deputaţilor să se pronunţe asupra organizării unor alegeri anticipate. Această decizie este rezultatul mai multor luni de certuri între cele trei partide din Guvern pe tema politicii economice de purtat, care s-a accentuat în timpul pregătirii bugetului aferent lui 2025, care este necesar să fie adoptat cu orice preţ în noiembrie. ”În cazul în care aleşii din Bundestag vor să aibă loc alegeri legislative anticipate înainte de termen, în septembrie 2025, ele vor putea să aibă loc ”cel mai târziu la sfârşitul lui martie”, a anunţat Olaf Scholz.
Spargerile colaiţiei sunt foarte rare în Germania, iar Olaf Scholz voia iniţial să o conducă pe-a sa până la viitoarele alegeri legislative, prevăzute pe 28 septembrie 2025. Însă echipa guvernamentală este subminată de luni de zile de disensiuni politice – cu privire la economie şi imigraţie – şi de certuri personale.
Fără liberali şi fără o majoritate în Parlament, Olaf Scholz speră să poată rezista câteva luni, să conducă un Guvern minoritar şi să obţină adoptarea unor legi.
Dacă ar avea loc alegeri mâine, opoziţia conservatoare s-ar clasa pe primul loc cu peste 30% dintre voturile exprimate, potrivit unor sondaje, iar liderul acesteia, Friedrich Merz, ar fi favorit la postul de cancelar. Însă el ar întâmpina, la rândul său, dificultăţi să formeze o coaliţie majoritară, în contextul în care Partidul Alternativa pentru Germnaia (AfD, extremă dreapta) se clasează pe locul doi în sondaje.
Fii alături de noi pe Facebook