Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi a pus în funcţiune un aparat de litotriţie extracorporeală, cu ajutorul căruia se elimină „pietrele la rinichi“ în cazul pacienţilor ce suferă de litiază renală sau ureterală.
Investiţia totală a fost una de 2.036.090 de lei, Primăria Municipiului Iaşi a contribuit cu 551.090 lei, iar restul finanţării a venit de la Ministerul Sănătăţii.
Aparatul a fost adus în spital de la sfârşitul anului trecut, însă primii pacienţi au fost trataţi abia în a doua jumătate a acestui an, echipamentul având nevoie de mai multe avize obligatorii. Diferenţa faţă de aparatul folosit anterior este că acesta are un dublu reperaj, adică reuşeşte să identifice şi să fixeze calculii atât printr-o metodă ecografică, cât şi printr-o metodă radiografică, scrie ziaruldeiasi.ro.
„Este singurul aparat nou de litotritie dintr-un spital public din zona Moldovei şi suntem extrem de mândri că îl putem folosi. În acelaşi timp, utilizarea lui vine după o experienţă de 28 de ani de când litotriţia se foloseşte in spitalul nostru, experienţa acumulata permiţând o evaluare foarte buna a pacienţilor“, a declarat conf. univ.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi.
Până acum au fost efectuate 130 de proceduri, reprezentanţii spitalului sperând ca de acum încolo să fie înregistrate peste 100 de intervenţii pe lună. Majoritatea pacienţilor care au nevoie de această procedură sunt cei cu vârste cuprinse între 40 şi 59 de ani. Medicii au observat însă că din ce în ce mai mulţi tineri au început să se prezinte la spital cu pietre la rinichi, din cauza regimului de viaţă nesănătos.