Federația Editorilor Europeni a dat publicității un raport asupra efectelor pe care pandemia le-a avut asupra pieței de carte europene. Raportul se bazează pe sondajele și studiile făcute pe piețele de carte din diverse țări europene.
În țările în care librăriile fizice au fost închise, iar târgurile de carte au fost anulate, se preconizau pierderi de 15-25%, dar evaluarea pe întreg anul indică faptul că pierderea globală a sectorului de carte european s-a situat între 2-5%.
O privire de ansamblu ne arată faptul că până la sfârșitul lunii octombrie 2020, vânzările au scăzut „doar“ cu 4 % în Franța și 6% în Letonia, în timp ce decalajul a fost aproape complet acoperit în Italia, unde statul a achiziționat masiv pentru bibliotecile publice.
Țările care au înregistrat rezultate bune în a doua jumătate a anului trecut, precum Țările de Jos, Suedia, Norvegia și Finlanda au rămas constante, în timp ce țări precum Portugalia, Ungaria sau România (o scădere de 10%) au fost, la final de 2020, în grupul celor mai afectate piețe.
Șansele sectorului de a se adapta au fost sporite prin sprijinul adecvat și direcționat din partea autorităților publice. Faptul că li s-a permis librăriilor să rămână deschise sau au fost redeschise nu numai că a stimulat vânzările, dar inițiativele specifice – achiziționarea masivă de cărți de biblioteci din librăriile locale – au fost extrem de utile pentru întregul lanț valoric din țările care s-au confruntat cu dificultăți. Pe de altă parte, lipsa sprijinului și a înțelegerii din partea guvernelor nu a făcut decât să agraveze situația autorilor, editorilor și librarilor în țările cele mai afectate de criză.
În Germania și Austria librăriile clasice au avut pierderi de situate între 8-12 %, iar vânzările prin internet au atins peste 50 % din totalul vânzărilor în Polonia și Portugalia și s-au dublat în Letonia, ponderea vânzărilor mergând de la 8% la 12%.
Vânzările de e-bookuri și audiobookuri au crescut în aproape toate țările participante la sondaj. Pirateria digitală a cunoscut, din păcate, o creștere îngrijorătoare.
Raportul publicat de Federația Editorilor Europeni poate fi consultat în întregime pe site-ul Asociației Editorilor din România: https://bit.ly/3wtwxD4.
Asociaţia Editorilor din România îşi propune în mod special să promoveze lectura de carte de calitate şi scrisul, să uşureze accesul cititorilor la carte din punct de vedere material şi informaţional contribuind astfel la o liberă circulaţie a ideilor, precum şi la integrarea culturii şi limbii române în circuitul mondial de valori.
Editor: Nicolau Smaranda-Elena