Peste 1.600 de persoane diagnosticate cu HIV/SIDA din zona Moldovei se află în evidenţele medicilor de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi, iar 20% dintre acestea sunt din Iaşi.
Pacienţii sunt trataţi în Centrul Regional HIV/SIDA de la unitatea medicală încă din anul 1996, iar reprezentanţii unităţii medicale spun că în acest timp au încercat să contribuie la conştientizarea celor afectaţi de boală, să înveţe cum poate fi prevenită afecţiunea, dar şi să îi determine pe cei diagnosticaţi să continue tratamentul, scrie ziaruldeiasi.ro.
„După 26 de ani avem cohortă în viaţă (pacienţi diagnosticaţi în anii 90), terapie care poate asigura supresia virală pe termen lung fără efecte adverse notabile, avem moleculele necesare pentru tratament cu un singur comprimat pe zi reducând astfel oboseala terapeutică, o problemă frecventă în rândul pacienţilor cu boli cronice şi cu tratament care include multe comprimate. Oferim tot suportul psihologic necesar şi avem mulţumirea că se fac paşi mici, dar siguri pentru reinserţia socială şi oferim update la informaţii medicale, confirmarea de care au nevoie pentru a crede în tratament”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Ce îşi propune România prin noua strategie
Zilele trecute, a fost adoptată şi „Strategia naţională pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA în perioada 2022–2030”, care a fost elaborată de către Comitetul Naţional de Coordonare HIV/SIDA şi Tuberculoză şi finalizată de Ministerul Sănătăţii. Conform acestui document, toate persoanele infectate cu HIV sau diagnosticate cu SIDA, precum şi persoanele din cadrul grupurilor vulnerabile cu risc crescut de infectare HIV, vor avea acces egal, necondiţionat şi continuu la servicii de prevenire, tratament, îngrijire medicală centrată pe persoană şi servicii sociale.
De asemenea, acestea ar fi tratate fără discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, dizabilitate, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, în conformitate cu standardele prevăzute de legislaţia în vigoare.
„Strategia în sine este doar o bucată de hârtie, care arată ceea ce îşi asumă Guvernul să facă în acest domeniu. Este important ca măcar ceea ce ne propunem să fie corespunzător necesităţilor actuale în ceea ce priveşte lupta cu HIV în România, iar strategia asta face. Indicatorii asumaţi prin acest ordin arată că nu lăsăm lucrurile la voia întâmplării, că infecţia cu HIV este o prioritate de sănătate publică, că ştim că dacă nu prevenim, dacă nu testăm la timp, vom avea costuri mari în sănătatea oamenilor şi în tratamentul acestora. Însă ceea ce este cel mai important abia acum urmează, implementarea strategiei”, a declarat Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.