Iaşul, din nou la un pas de criză de imunoglobuline. Institutul Regional de Oncologie (IRO) nu mai dispune de acest tratament de trei zile, iar la Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Spiridon mai există în stoc, dar nu se ştie până când.
Imunoglobulinele sunt medicamente esenţiale pentru mai multe categorii de pacienţi cu imunodeficienţe sau boli autoimune. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a atras atenţia recent asupra faptului că mulţi dintre pacienţi nu mai au acces la tratamentul respectiv.
“În acest moment, nu există un fir de plasmă în niciun spital. Nu ştim ce se întâmplă şi nici nu ştim ce va fi cu următoarele transporturi”, a spus recent Rozalia Lăpădatu, preşedinte APAA într-o emisiune la un post naţional.
În Iaşi, deocamdată, criza pare că doar bate la uşă. La IRO, stocul de imunoglobuline s-a epuizat, dar conducerea speră ca situaţia să se rezolve săptămâna viitoare.
“În medie, consumăm cam 10 flacoane pe lună. Stocul s-a epuizat alaltăieri (18 aprilie). Am făcut o nouă comandă şi ni s-a spus că vom primi cantitatea cerută marţea viitoare”, a spus ec. Mirela Grosu, managerul IRO.
La Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Spiridon, deocamdată, situaţia pare a fi bună. Prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu a declarat că tratamentul nu lipseşte pentru că este asigurat prin programul naţional şi prin ATI. Până când însă? Nu se ştie.
În lipsa tratamentului, consecinţele pot fi grave pentru pacienţi. Pentru cei cu imunodeficienţe primare, absenţa medicaţiei implică izolarea de exterior şi de riscul de infectare. Aceasta, pentru că nu au un sistem imun care să îi protejeze. În celelalte cazuri, degradarea nu este foarte rapidă, dar este ireversibilă. Adică, ceea ce se pierde prin absenţa tratamentului, nu se mai poate recupera, chiar dacă acesta se reia. În plus, în acest moment, nu există niciun înlocutor pentru tratamentul cu imunoglobuline.
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro