Spitalul Căi Ferate Iaşi, spital-suport pentru preluarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, este aglomerat în permanenţă cu astfel de cazuri.
Managerul spitalului, dr. Mihai Glod, spune că în ultima perioadă se lucrează constant la capacitate maximă, existând şi perioade în care se introduc paturi suplimentare în saloane, dacă cele 80 de paturi disponibile sunt ocupate, notează ziaruldeiasi.ro.
„Cam de trei săptămâni de când a început al doilea vârf, la noi au început să vină cazuri medii şi avem 80-90 de cazuri. În general, pacienţii care ajung la noi au vârsta de peste 50 de ani, aproximativ 75% au peste 60 de ani, problemele majore fiind la pacienţi cu vârsta de peste 70 de ani care au şi comordibităţi”, a precizat dr. Mihai Glod.
De asemenea, durata internării înregistrează o uşoară scădere, dacă înainte de a exista obligaţia internării bolnavilor de COVID asimptomatici pentru cel puţin 48 de ore, un pacient stătea în medie 20 de zile internat, în ultima perioadă durata spitalizării este între 14 şi 16 zile.
„Sunt şi pacienţi care nu vor să se izoleze la domiciliu şi rămân în spital până la negativare, iar având în vedere că foarte mulţi, cam 60-70% merg pe criteriul celor 48 de ore, atunci scade şi durata internării”, a completat managerul Spitalului CFR.
O altă problemă întâlnită la nivelul unităţii medicale este că aproximativ 10% din personalul medical care a revenit din concedii a fost depistat pozitiv. Angajaţii au fost testaţi cu o zi înainte de a intra în spital şi au fost izolaţi, însă conducerea spitalului susţine că este vorba despre oameni care au fost la mare sau în zonele aglomerate de la munte, transmiterea fiind una comunitară.
„În aceste cazuri au fost din start izolaţi, iar ancheta epidemiologică s-a făcut la nivel de mediu social nu şi profesional. Sunt deja aproape şase luni de pandemie şi observăm că şi personalul este la limită”, a mai precizat dr. Mihai Glod.