Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România precizează că pentru 90% dintre medicamentele aflate în uz în România există înlocuitori, medicamente generice şi biosimilare care tratează cu aceeaşi eficienţă şi siguranţă, conţinând aceleaşi ingrediente active, în aşa fel încât „nu există un motiv real de panică privind carenţe de aprovizionare”.
Potrivit unui comunicat al PRIMER transmis, duminică, AGERPRES, în catalogul oficial al MS sunt înscrise 5.769 de medicamente care au preţuri înregistrate şi care pot fi comercializate în România, cifra fiind similară celei din alte ţări, din regiunea noastră.
PRIMER mai atrage atenţia că nu politica de preţuri, ci taxele de până la 50% obligă producătorii să retragă sau să nu mai aducă medicamente în România şi estimează că începând din 2015 au dispărut din piaţă peste 2.000 de medicamente, în special cele ieftine, care nu erau rentabile în condiţiile unor accize de 50%.
„Este un fapt normal ca autorităţile române să solicite producătorilor să vândă medicamentele decontate la preţuri similare celorlalte ţări din UE. Problema în România însă este că producătorii sunt obligaţi să plătească încă 25% supraimpozitare (aşa numita „taxa clawback”) şi încă circa 25% taxa de acces pe canalele comerciale (aşa-numita „taxa de raft”) – astfel încât veniturile nete înregistrate în România sunt cu 50% mai mici decât în alte ţări, chiar dacă preţul aprobat de MS este acelaşi ca în acele ţări. Aşadar, nu politica de preţuri ci taxele aberante de până la 50% obligă producătorii să retragă sau să nu mai aducă medicamente în România. La asta se adaugă, pentru producătorii din ţară, creşterea cu peste 50% a costurilor cu utilităţile, cu materiile prime şi pentru conformarea la reglementările europene”, se arată în comunicat.
sursa: agerpres.ro