De curând, Asociația pentru Dialog în Justiție a reînnoit protocolul de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, privind educația juridică în unitățile de învățământ preuniversitar. Astfel, părțile își propun să vină în sprijinul elevilor cu activități de informare, consiliere și îndrumare civică și juridică.
Noul protocol este în acord cu nevoile comunității de susținere a valorilor fundamentale ale statului de drept și ale democrației, prin promovarea educației juridice în școli.
În general, părțile își propun să organizeze întâlniri juridice în școală între elevi, cadre didactice și specialiști din domeniul juridic (practicieni ai dreptului, avocați, executori judecătorești, mediatori, consilieri juridici etc), în scopul de a cunoaște, înțelege și aplica legea în mod corect.
În special, părțile își propun să contribuie la informarea, consilierea și îndrumarea cu caracter civic-juridic a minorilor rămași singuri acasă, fără unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. În acest sens, părțile dezvoltă o strategie de identificare a numărului de elevi care se află în această situație, urmând ca apoi să acorde îndrumare și sprijin specific.
Parteneriatul dintre Asociație și ISJ Iași se desfășoară în cadrul proiectului Orașul Juridic, pe perioada unui an calendaristic, în colaborare cu instituții din domeniul promovării drepturilor omului.
Activitatea de organizare a orelor de educație juridică în școală este cofinanțată de Primăria Municipiului Iași, Primăria punând la dispoziția elevilor „Codul penal pe înțelesul copiilor”, o carte juridică din domeniul dreptului penal, apărută pentru prima dată în anul 2020, la Editura Solomon.