De-a lungul timpului, stilurile arhitectonice ale celor mai cunoscute clădiri din lume – de la Taj Mahal până Catedrala Notre Dame și Burj Al Arab – au impresionat generații întregi. Este dificil să compari însă aceste bijuterii arhitecturale. Cum să stabilești un clasament al celor mai frumoase clădiri din lume?
Un site britanic, RoofingMegastore, s-a gândit să folosească un criteriu științific – „numărul de aur” – pentru a le compara arhitectura.
Ce este, de fapt, numărul de aur? Este un număr care se numește și phi (φ) și este de forma 1,61803398875… (numărul de zecimale fiind infinit). Se consideră că acest număr este expresia armoniei și frumuseții proporțiilor în artă. L-a descoperit matematicianul grec Euclid, cu 300 de ani înainte de era noastră. El i-a dat o definiție. Acest număr ar fi cel al proporțiilor ideale. Li s-a spus chiar „proporții divine” și ar fi un etalon al fumuseții. Geometric, poate fi reprezentat prin „dreptunghiul de aur”.
Mulți dintre artiști și arhitecți s-au folosit de aceste proporții ideale în creațiile lor, inclusiv Michelangelo în celebra pictură Crearea lui Adam de pe fresca tavanului din Capela Sixtină.
Site-ul britanic a analizat 100 dintre cele mai vestite opere arhitecturale ale lumii și le-a comparat dimensiunile design-ului cu proporția de aur pentru a determina cât de atractive sunt pentru ochiul uman.Pentru a face aceasta, a fost luată în calcul fațada fiecărei clădiri, inclusiv colțul cel mai de sus, respectiv cel mai de jos, linia de centru a clădirii, punctele echidistante față de circumferință, apoi a fost comparată distanța dintre acești indicatori cu proporția de aur.În alcătuirea acestui top au fost luate în calcul atât edificii milenare, cât și unele contamporane.
Palatul Parlamentului din București ocupă locul 37 în acest clasament care, spun cei care l-au făcut, a ținut cont de un criteriu științific, nu neapărat estetic.
Rezultatul acestui calcul a fost că cel mai mult se apropie de numărul de aur catedrala Saint Paul din Londra, într-o proporție de 72,28 la sută. Ea este urmată de complexul hotelier Marina Bay Sands din Singapore, care se apropie în proporție de 70,88 la sută de numărul de aur, în timp ce locul al treilea al podimului este ocupat tot de o construcție britanică, Westminster Abbey (70,5 la sută). Pe locul al patrulea este castelul din Osaka, Japonia, (70,38 la sută), urmat de catedrala Vasile cel Mare din Piața Roșie din Moscova (69,10 la sută).
Editor: Nicolau Smaranda-Elena