În această perioadă, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ se fac liste cu pacienţii care se află pe lista de aşteptare sau care au trecut deja printr-un transplant şi care vor să fie vaccinaţi anti-COVID. Astfel, fiecare centru de transplant elaborează listele cu persoanele care doresc să fie imunizate şi le înaintează direcţiilor de sănătate publică judeţene.
În evidenţele Spitalului „Parhon“, unde există un Compartiment de Transplant Renal, se află aproximativ 300 de persoane din toată zona Moldovei care au trecut printr-un transplant şi care ar putea fi vaccinate.
„Au fost identificate persoanele care s-ar încadra în condiţiile cerute, iar datele lor au fost direcţionate către DSP-urile locale pentru luare în evidenţă şi pentru prioritizare pe lista de aşteptare“, a explicat conf. dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon“.
Pentru această categorie de pacienţi, vaccinarea anti-COVID se face după un consult medical: înainte de transplant, în cazul pacienţilor care se află pe lista de aşteptare sau la şase luni după transplant, scrie ziaruldeiasi.ro.
Direcţiile de sănătate publice judeţene sunt cele care vor aronda persoanele de pe aceste liste la centre de vaccinare din judeţ şi vor comunica acest lucru centrelor de transplant.
Pacienţii se pot vaccina fără să fie necesară o programare în platforma informatică, fiind nevoie ca reprezentanţii centrelor de transplant să informeze centrul de vaccinare cu 72 de ore înainte de data la care pacienţii vor să se vaccineze şi trebuie să pună la dispoziţie şi lista nominală a celor care solicită vaccinarea.
„Pacienţii care sunt transplantaţi sau se află pe lista de aşteptare pentru transplant pot declara pe proprie răspundere şi datele persoanelor care locuiesc la acelaşi domiciliu, respectiv însoţitorii acestora, pentru a fi incluşi pe lista celor care solicită vaccinarea, după caz. În centrul de vaccinare, la efectuarea triajului medical, conform procedurilor, persoanele vor prezenta documentul de identitate valid, care să ateste că domiciliază la aceeaşi adresă cu pacientul transplantat sau care se află pe lista de aşteptare“, au explicat reprezentanţii CNCAV.