Pe 30 ianuarie, creştinii ortodocşi îi prăznuiesc pe Sfinţii Trei Ierarhi: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur. Aceştia sunt consideraţi a fi cei mai mari învăţători ai creştinătăţii şi patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic de pe tot globul.
Sărbătoarea celor trei ierarhi este considerată a fi o zi dedicată împăcării, în care rudele îşi rezolvă problemele născute după certuri care au durat mai mulţi ani.
Cu ocazia acestei sărbători se spune că este bine să fie ajutaţi copiii săraci care vor să ajungă preoţi, iar, ca bucate, se aşază pe masă peşte şi fructe.
Pe 30 ianuarie se serbează şi intrarea creştinilor în biserică şi începutul credinţei în Dumnezeu, iar în mediul rural ziua e considerată piatră de hotar pentru schimbarea vremii: dacă apa va curge din streaşină înseamnă că primăvara va fi friguroasă, iar dacă va fi foarte frig înseamnă că iarna va fi călduroasă.
Se mai spune în popor că astăzi este bine de dat pomană o candelă pentru ca, astfel, tot anul viaţa va fi mai luminoasă, iar cine va munci astăzi nu va avea spor, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru activităţile din gospodărie, interzise în calendarul popular.