Tot mai multe școli din întreaga țară vor să adopte un program redus, odată cu trecerea la ora de iarnă.
Unele unități de învățământ au început chiar de marți. Practic, s-au scurtat atât orele, cât și pauzele, cu câte cinci minute.
În replică, cei din Ministerul Educației au trimis o circulară prin care îi anunță pe directori că pot să facă asta doar în condiții meteo extreme, iar deocamdată nu este cazul.
Consiliul de Administrație al unei școli a hotărât trecerea la programul de iarnă și a informat inspectoratul școlar, după ce ziua s-a scurtat odată cu schimbarea orei.
În cazul școlii care a anunțat printr-o informare că, începând de săptămână viitoare, trece la programul de iarnă, motivul invocat ar fi ca elevii să ajungă acasă pe lumină, adică să finalizeze cursurile la școală cel târziu la ora 16:30, asta înseamnă automat că învață în mai multe schimburi.
Însă, doar în cazuri excepționale și cu argumente bine fundamentate, școlile pot schimba programul, în caz contrar trebuie să revină de urgență la orarul anunțat la începutul anului școlar.
Părinții sunt revoltați
Revoltați de noul program, unii părinți și-au spus punctul de vedere pe rețelele sociale unde au semnat chiar o petiție prin care arată că renunțarea la cinci minute din ora de 50 de minute și alte cinci din pauza de 10 minute ar duce la pierderea a 600 de minute lunar, adică 10 ore.
Eugen Ilea, părinte: „Din punctul nostru de vedere, ar trebui să nu transformăm școlile într-un supermarket, să mergem pe un sistem educațional redus. Nu există un program de iarnă în sistemul de învățământ. Avem ore de 50 de minute cu pauze de 10 minute și atât. Nu avem un program special dacă vine iarna, dacă vom avea zăpadă de nu știu câți metri, atunci e altceva, dar că se face întuneric mai devreme nu e un motiv”.
În Capitală, din 400 de școli, în opt se învață în trei schimburi. În cele mai multe sunt câte două, dar copiii au cursuri până la opt seara.
Ministerul Educației descurajează orarul de iarnă
Chiar și așa, Ministerul Educației descurajează practicile unităților de învățământ care trec la orarul de iarnă.
Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației: „Nu este un moment privit din două perspective. Pe de-o parte, a pierderilor în învățare, pentru că venim după o perioadă în care a fost pandemie cu pierderi mari și, pe de altă parte, nu putem invoca condiții meteorologice grave care să conducă la așa ceva, cum e zăpada de un metru. Ministerul a transmis această circulară în școli și a rugat colegii inspectori să monitorizeze cu atenție situația”.
Pe parcursul zilei mai multe școli au revenit asupra deciziei de a scurta orarul.
(Sursa: StirilePROTV)