Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertizează privind graba cu care unele state ar putea decide să ridice măsurile restrictive pentru a reporni economia grav afectată ca urmare a pandemiei de coronavirus.
Oficialul a subliniat că o ridicare prematură a măsurilor restrictive va duce la reactivarea virusului ceea ce ar reprezentat un impact economic mai grav și mai prelungit, relatează romania.europalibera.org
„Cea mai bună cale pentru ca statele să poată ridica restricţiile şi să atenueze astfel efectele lor economice este să atace virusul cu un pachet de măsuri agresive şi ample despre care am vorbit de multe ori: identificaţi, testaţi, izolaţi şi trataţi fiecare caz şi urmăriţi fiecare contact. Dacă statele se grăbesc să ridice restricţiile, virusul s-ar putea reactiva, iar impactul economic ar putea fi mai grav şi prelungit”, a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În schimb, oficialul a recomandat finanțarea măsurilor sanitare drept soluția potrivită pentru salvarea vieţilor, dar şi pentru redresarea socială şi economică pe termen lung.
În opinia directorului OMS, sunt trei direcţii asupra cărora statele trebuie să se concentreze.
„În primul rând, cerem tuturor statelor să se asigure că măsurile sanitare de bază sunt complet finanţate, inclusiv depistarea cazurilor, testarea, urmărirea contactelor, culegerea de date şi campaniile de comunicare şi informare. În al doilea rând, cerem statelor să întărească bazele sistemului medical. Aceasta înseamnaă că personalul trebuie plătit, iar unităţile medicale să primească finanţare pentru a achiziţiona materiale sanitare esenţiale. În al treilea rând, cerem statelor să elimine barierele financiare în ceea ce priveşte îngrijirea sănătăţii”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Argumentul său a fost acela că, dacă oamenii amână sau renunţă la a-şi îngriji sănătatea pentru că nu-şi pot permite, aceasta va face pandemia şi mai greu de controlat, ceea ce reprezintă un risc pentru întreaga societate.
Mai multe ţări suspendă taxele şi oferă testare gratuită şi tratament pentru COVID – 19, indiferent de asigurarea unei persoane, cetăţenie sau statul de reşedinţă.
„Încurajăm aceste măsuri. Este o criză fără precedent, care cere o reacţie fără precedent”, a adăugat directorul OMS, care a precizat că suspendarea taxelor ar trebui completată cu măsuri compensatorii pentru furnizorii care îşi pierd astfel sursele de venit.