Organizația Mondială a Sănătății a fost acuzată că a conspirat cu ministerul italian al sănătății pentru a elimina un raport care dezvăluia gestionarea necorespunzătoare a situatiei la începutul pandemiei coronavirus. Raportul era destinat prevenirii viitoarelor decese.
Italia a fost prima țară europeană care a fost cuprinsă de pandemie. Raportul, produs de omul de știință OMS, Francesco Zambon și de 10 colegi din întreaga Europă, a fost finanțat de guvernul Kuweit cu scopul de a furniza informații țărilor care nu erau încă afectate.
Conform The Guardian, documentul a fost publicat pe site-ul OMS pe 13 mai înainte de a fi dat jos a doua zi. Raportul de 102 pagini spunea că planul pandemic al Italiei nu a fost actualizat din 2006 și că, răspunsul inițial din partea spitalelor a fost „improvizat, haotic și creativ”. A fost nevoie de timp pentru ca îndrumările oficiale să devină disponibile, a adăugat raportul.
Documentul ar fi fost eliminat la cererea lui Ranieri Guerra, directorul general adjunct al OMS pentru inițiative strategice. Guerra a fost directorul general pentru sănătatea preventivă la ministerul italian al sănătății între 2014 și sfârșitul anului 2017 și, prin urmare, a fost responsabil pentru actualizarea planului de pandemie conform noilor orientări stabilite de OMS și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
Guerra se numără printre oamenii de știință din grupul de lucru Covid-19 al guvernului italian.
Planul este un element crucial în anchetele preliminare desfășurate de procurorii din Bergamo, provincia lombardă cea mai afectată în timpul primului val de pandemie.
Zambon a fost convocat de trei ori să vorbească cu procurorii, dar a fost împiedicat să facă acest lucru de către OMS, care a insistat că el și ceilalți 10 cercetători implicați în producerea raportului ar trebui să aibă imunitate. Numai Guerra a fost audiat de procurori la începutul lunii noiembrie.
Zambon susține că Guerra l-a amenințat cu concedierea. El a spus că, în ciuda faptului că a informat înalții oficiali ai OMS cu privire la amenințările și riscurile prezentate nu a fost efectuată nicio anchetă internă. La acea vreme, OMS nu a explicat de ce a fost eliminat raportul, dar a anuntat într-o declarație săptămâna trecută că raportul “conține inexactități și neconcordanțe”.
„Raportul nu a criticat guvernul italian, ci a evidențiat slabiciunile cu care s-a confruntat în gestionarea pandemiei, pornind de la premisa vechiului plan de pandemie, care a fost doar „reconfirmat” și nu a fost actualizat în 2017…Echipa a verificat cu atenție acest lucru și a constatat că toate planurile care au venit după 2006 au fost doar copiate și lipite – nu s-a schimbat niciun cuvânt sau virgulă în text”, a spus Zambon.
Inainte de publicarea raportului, Zambon susține că a trimis o descriere a constatărilor către Guerra, care a împărtășit-o cu ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza.
E-mailurile trimise în mai lui Zambon de catre Guerra și Hans Kluge, directorul pe Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii par să reflecte, de asemenea, un pact încheiat cu ministerul italian al sănătății pentru a menține raportul sub acoperire.
Într-un mail trimis pe 13 mai, Guerra a scris: „Dacă chiar OMS critică fără un acord sensibilitatea politică a ministrului [sănătății] … nu cred că facem un serviciu excelent țării”.
Guerra îi spune apoi lui Zambon „să nu uităm” că „tocmai ne-au dat 10 milioane ca o contribuție voluntară pe bază de încredere, ca o recunoaștere pentru ce am făcut până acum … după șase ani fără nimic”.
Intr-un alt mail, Hans Kluge, seful OMS din Europa ii comunica omului de stiinta Francesco Zambon că îi va scrie ministrului sănătății pentru a înființa un grup de experți între OMS, Ministerul italian al sănătății și Institutul Superior de Sănătate pentru a revizui raportul.
Ministerul Sănătății din Italia a negat orice implicare: „Din câte știm, acesta nu este un document oficial al OMS și nu a fost trimis niciodată Ministerului Sănătății, care, prin urmare, nu a evaluat-o sau nu a comentat-o niciodată. Orice informație referitoare la aceasta nu provine din surse instituționale ”, a spus într-un comunicat.
Dacă procurorii de la Bergamo constată că Italia nu a reușit să-și actualizeze planul de pandemie, atunci toți miniștrii sănătății și primii miniștri din 2013 riscă să fie judecați.
Antonio Chiappani, procurorul șef, a declarat săptămâna aceasta pentru Corriere della Sera: „Italia nu era pregătită pentru Covid, a fost multă improvizație … trebuie să aflăm de ce sunt atât de multe victime în comparație cu alte părți”.
Zambon a declarat că informațiile conținute în raportul său ar fi putut ajuta la salvarea de vieți în țări care se aflau în spatele curbei pandemiei.
„Am scris cu disperare tuturor înalților oficiali, inclusiv directorului general, avertizând despre pericolul blocării raportului. Publicarea lui avea un potențial de salvare a vieții, iar responsabilitatea OMS era în joc. Un conflict personal de interese era considerat mai important decât împărtășirea lecțiilor învățate din țara cea mai afectată în acel moment”, a incheiat Zambon.
Luigi Di Maio, ministrul de externe al Italiei, a transmis Organizatiei Mondiale a Sanatatii un semnal puternic in aceasta săptămâna când a spus că este „împotriva imunităților”.
OMS a anuntat într-o declarație că Guerra a vorbit cu procurorii „în calitatea sa personală”.