Există o amenințare de răspândire a rujeolei în diverse regiuni la nivel mondial, deoarece Covid-19 a dus la o scădere constantă a acoperirii vaccinale, a fost anunțul Organizației Mondiale a Sănătății.
Ce spune OMS și CDC
Rujeola este extrem de contagioasă și poate fi prevenită aproape în totalitate prin vaccinare. Cu toate acestea, este nevoie de o acoperire vaccinală de 95% pentru a preveni apariția unor epidemii în rândul populației.
Un număr record de aproape 40 de milioane de copii au ratat o doză de vaccin împotriva rujeolei în 2021 din cauza obstacolelor create de pandemia Covid, au declarat OMS și Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA (CDC).
Boala contagioasă care se transmite rapid
Pentru Ziare.com, doctorul Gindrovel Dumitra, medic de familie, a spus că și în România există riscul unei epidemii.
„Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății este cât se poate de justificat, pentru că în pandemie, inclusiv țările care asigurau acoperire vaccinală de 95%, care este pragul necesar pentru a împiedica apariția unei epidemii, au avut scăderi ale acoperirii vaccinale, adică mă refer la un procent de 85-90%.
Pare un procent destul de mare în continuare, însă el este foarte important. Vorbim despre o boală contagioasă care are cel mai mare număr de reproducere. Ce înseamnă asta? Înseamnă că de la un copil bolnav se pot îmbolnăvi 16-18 copii”, a explicat Gindrovel Dumitra.
De ce e posibilă o epidemie de rujeolă în România
„În condițiile în care ai un procent destul de important, chiar și de 10% dintre copii nevaccinați pentru fiecare generație, el se acumulează de la an la an, astfel încât va ajunge la un moment dat să creeze o masă critică prin intermediul căreia se poate propaga o epidemie de rujeolă.
Dacă am avea o acoperire vaccinală de 95% realizată, apare cazul de rujeolă, dar nu se poate propaga, pentru că există o șansă mică ca în perioada în care persoana respectivă poate să răspândească boala să interacționeze cu un alt copil nevaccinat”, spune medicul de familie.
Care sunt soluțiile
„Chiar și în statele în care există o acoperire de vaccinare crescută, în timpul pandemiei aceste acoperiri au scăzut și atunci este nevoie de eforturi pentru a recupera copiii nevaccinați.
Adică să vină la vaccinare astfel încât să primească cele două doze necesare în funcție de schema de vaccinare din fiecare țară”, punctează medicul de familie.
Riscul unei epidemii de rujeolă este mare
„Noi suntem pe valori ale acoperirii vaccinale între 85-89% de ani buni. Acesta este motivul pentru care am experimentat o epidemie în 2011-2013, și încă una în 2016-2020.
Citiți mai multe pe ziare.com