Românca Izabela Stelică este una dintre cele 16 persoane arestate de Agenţii Gărzii de Finanţe din Italia în dosarul unei escrocherii uriașe, de peste 20 de milioane de euro, prin încasarea ilegală a „venitului de cetăţenie” („reddito di cittadinanza”). Fără adăpost, dar plină de bani, românca apare pe TikTok numărând sute de euro, pe ritmuri de manele.
Cântecele arăbești sau manelele sunt fundalul videoclipurilor încărcate pe TikTok, în timp ce se distrează numărând teancuri de euro, fără să-și facă griji cu privire la consecințele gestului său. Protagonista acestor înregistrări este românca Izabela Stelica, fără adăpost, scrie La Repubblica.
Românca de 31 de ani, căreia îi place să fluture în fața camerei bancnote de 50 sau 100 de euro este una dintre cele 16 persoane arestate de poliția financiară din Cremona în cadrul unei anchete care a dus la destructurarea unei rețele criminale, care a încasat fraudulos zeci de milioane de euro din „venitului de cetăţenie” („reddito di cittadinanza”), în Italia.
Pe TikTok, anchetatorii au găsit inclusiv imagini cu minori ținând în mâini teancuri de euro.
Tunul de 20 milioane de euro dat de mai mulţi români, în Italia
Agenţii Gărzii de Finanţe din Italia au descoperit şi destructurat o reţea care facilita obţinerea în mod ilegal a „venitului de cetăţenie” („reddito di cittadinanza”). Prejudiciul în urma acestei escrocherii s-ar ridica la 20 de milioane de euro, potrivit publicaţiei TG Com 24.
16 indivizi, români și italieni, au fost arestate în acest dosar și nu mai puţin de 9.000 de persoane au fost denunţate pentru încasarea ilegală a ajutorului social. Arestările și perchezițiile au fost efectuate în provinciile Cremona, Lodi, Brescia, Pavia, Milano, Andria, Barletta şi Agrigento.
Anchetatorii au descoperit că cele 16 persoane arestate în acest caz se prezentau la centrele fiscale care intermediază dosarele pentru obţinerea ajutorului social și, în baza codurilor fiscale ale unor cetăţeni români care nu au fost niciodată în Italia, declarau că sunt rezidenţi în Peninsulă de 10 ani şi au dreptul de a depune cererea pentru venitul de cetăţenie (reddito di cittadinanza).
Alţi complici mergeau la poştă pentru a ridica acele carduri pe care erau încărcaţi banii. Mai mulţi angajaţi ai Poştei au observat că persoanele care s-au prezentat ca să ridice cardurile nu ştiau deloc limba italiană şi nici măcar despre ce era vorba în dosarul depus în numele lor.
Prin această schemă, membrii reţelei ar fi fraudat statul italian cu peste 20 de milioane de euro.
Ce este venitul de cetățenie
”Venitul de cetăţenie” este un ajutor social adoptat de primul guvern al premierului Giuseppe Conte cu obiectivul de combate sărăcia şi excluderea socială, dar care a fost criticat pentru că este susceptibil la fraude şi descurajează căutarea unui loc de muncă. Pot beneficia de acest venit – cuprins între 40 şi 780 de euro pe lună pentru o persoană sau până la 1.300 de euro pe lună pentru familii – italienii care nu au locuit în străinătate în ultimii doi ani şi străinii care au stat cel puţin 10 ani în Italia, dintre care ultimii doi ani fără întrerupere.
Pentru a beneficia de acest ajutor solicitantul trebuie să dovedească în plus că patrimoniul său nu depăşeşte anumite plafoane, iar în perioada de 18 luni cât este acordat el nu pot refuza mai mult de trei locuri de muncă, în funcţie de distanţa acestora faţă de domiciliul său, conform Observatorul.