Deoarece a fost grăbit, un bărbat din Iași a uitat să-și ia banii din bancomat. O femeie aflată în spatele lui a profitat fără nicio rușine de această ocazie și i-a furat suma de 2.000 de lei. Cu toate că existau suficiente motive pentru a aplica o pedeapsă cu executarea în închisoare, judecătorii au decis să-i aplice doar o amendă penală.
În ziua de 13 iulie 2019, Mihai P. a dorit să-și retragă 2.000 de lei din contul său. El a încercat să facă acest lucru la unul dintre cele două ATM-uri de la sediul băncii Transilvania din Piața Unirii, însă a primit un mesaj de eroare care arăta că suma nu poate fi procesată. Mai apoi, el s-a îndreptat către celălalt ATM, de unde a reușit să obțină banii. Din cauza grabei, Mihai P. și-a luat cardul din bancomat, dar a uitat de banii rămași în fața acestuia și a plecat.
Mariana Cîșlariu se afla în apropierea lui Mihai P., așteptându-și rândul. Ea a observat că bărbatul pleacă fără a-și lua banii. Deși ar fi avut posibilitatea de a-l anunța, Mariana a decis să nu facă acest lucru și, în schimb, a pus suma de 2.000 de lei în geantă. Apoi, a folosit propriul card pentru a retrage suma de 10 lei și a plecat.
Hoața a fost descoperită utilizând înregistrările camerelor de supraveghere ale băncii, iar Cîșlariu a fost acuzată oficial de furt. Cu toate acestea, a fost imposibil să o aducem în fața instanței. Jandarmii au făcut mai multe vizite la adresa pe care o declarase ca domiciliu, dar nu au reușit să o găsească acolo. În timpul anchetei penale, ea lăsase un număr de telefon, iar prin intermediul acestuia am încercat să o contactăm. I-am transmis că trebuie să se prezinte la Judecătorie, însă ea a răspuns că nu poate veni din cauza problemelor familiale pe care le are. Am continuat căutările la adresa pe care pretinsese că locuiește, chiar dacă nu avea documente legale pentru aceasta, dar în cele din urmă nu am reușit să o găsim.
Citiți și Lucrările la Colegiul Pedagogic ar putea începe în primăvară
Magistrații Judecătoriei au dictat o pedeapsă de un an de închisoare și obligarea lui Cîșlariu de a plăti 4.000 de lei către Mihai P. Această sumă reprezintă valoarea furtului și daunele morale cauzate. Conform legii, aceștia ar fi trebuit să stabilească executarea pedepsei în regim de detenție. Cu toate acestea, judecătorii au hotărât suspendarea executării, pentru o perioadă de supraveghere de 2 ani și 8 luni. Această decizie a fost luată în ciuda faptului că una dintre condițiile stipulate de Codul Penal pentru suspendarea executării unei pedepse este acordul inculpatului de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, lucru pe care Cîșlariu nu-l îndeplinise.
Curtea de Apel a fost cea care a primit apelul contestat de procurorii Parchetului lângă Judecătorie. Aceștia au evidențiat faptul că femeia nu s-a prezentat niciodată în fața instanței în timpul celor 7 termene ale procesului, ceea ce a fost considerat a fi o încercare de a se sustrage de la judecată. Din cauza acestor circumstanțe, judecătorii au fost nevoiți să renunțe la posibilitatea de a pronunța o condamnare cu suspendare.
Procurorii au prezentat afirmațiile lor către Magistrații Curții de Apel și aceștia din urmă au fost de acord cu acestea. Cu toate acestea, judecătorii au decis că în loc să o trimită pe femeia din Iași în închisoare pentru un an, vor impune o amendă penală în valoare de 4.000 de lei, echivalentă cu 200 de zile-amendă. Doar în cazul în care această amendă nu va fi plătită, ea ar putea fi închisă.