Cinci membri ai unei familii din judeţul Iaşi au ajuns la spital duminică, 29 decembrie, după ce au consumat o conservă de peşte.
Membrii unei familii din satul Hermeziu, judeţul Iaşi, se simt rău după ce au mâncat o conservă de peşte. Este vorba despre patru adulţi şi un copil: doi bunici, doi părinţi şi un copil în vârstă de 11 ani. Potrivit primelor informaţii, aceştia au simptomele unei toxiinfecţii alimentare, scrie adevarul.ro.
„Au apelat la 112 şi au spus că se simt rău după ce au mâncat o conservă de peşte cumpărată. Este vorba despre doi bunici, doi părinţi şi o fetiţă de 11 ani. Aceştia vor fi internaţi în Iaşi, la Spitalul de Boli Infecţioase «Sf. Paracheva» şi la Pediatrie. Simptomele sunt: stare de confuzie şi agitaţie”, a declarat Diana Cimpoeşu, Medic şef UPU-SMURD Iaşi.
Specialiştii trag un semnal de alarmă cu privire la modul în care se consumă conservele şi preparatele din peşte.
„Peştele marinat insuficient preparat termic poate transmite boala numită botulism. Uneori poate prezenta şi complicaţii, ajungându-se la fenomene neurologice, chiar la insuficienţă respiratorie”, spune directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
În astfel de cazuri poate fi vorba despre botulism, o boală rară, gravă, care este cauzată de o toxină produsă de o bacterie numită Clostridium botulinum, foarte periculoasă. Sunt trei tipuri de botulism, cel transmis prin alimente, aşa cum este cazul bărbatului din Iaşi, cel transmis prin răni şi botulismul infantil. Alimentele care pot duce la astfel de infecţii sunt de obicei cele conservate.