O centrală electrică din Alpi transforma branza in suficienta electricitate cat sa satisfaca toate nevoile unei comunitati de circa 1.500 de persoane.
Materia prima este delicioasa branza Beauford, transformata la centrala din Albertville in biogaz, un amestec de metan si dioxid de carbon.
La zerul obtinut in timpul procesului de fabricare a branzei se adauga bacterii, iar biogazul obtinut prin fermentatie este inmagazinat si vandut ulterior companiei energetice EDF.
„Zerul este combustibilul nostru”, a declarat Francois Decker, reprezentant al companiei Valbio, care a conceput si construit statia de electricitate, inaugurata in octombrie. „Este foarte simplu”, a adaugat acesta.
Procesul este similar celui natural care se produce in stomacul vitelor, informeaza sursa citata.
Gazul este folosit de un motor care incalzeste apa la 90 de grade Celsius si genereaza electricitate. Această centrală electrică din Alpi produce in jur de 2,8 milioane de kw/ora anual, cantitate suficienta pentru o comunitate de circa 1.500 de persoane, a declarat Francois Decker pentru cotidianul Le Parisien.
Nu este prima centrala electrica bazata pe branza, dar este cea mai mare. Primul exemplar a fost contruit de Valbio in urma cu 10 ani la o abatie unde calugarii faceau branza inca din secolul 12.
De atunci, circa 20 de astfel de centrale au fost sconstruite in Franta, alte tari europene si Canada, altele fiind planificate in Australia, Italia, Brazilia si Uruguay.
Sursa: The Telegraph.