Vreți să știți din timp cum să reacționați prompt în cazul unei situații de urgență, fie că este vorba de caniculă, furtuni, incendii ori cutremure. Puteți fie accesa site-ul https://fiipregatit.ro, fie descărca noua aplicație DSU. Pe lângă informații utile în cazuri generale, există și un asistent virtual de la care se pot cere sfaturi în situații particulare: de exemplu, ce trebuie să facem dacă suntem într-o excursie pe munte și începe furtuna.
Vedeți și: https://iasitvlife.ro/stiri/interventie-prompta-la-un-incendiu-simulat/
„Fii pregătit
Dacă te afli pe munte și începe o furtună, iată câteva sfaturi importante:
- Găsește un adăpost sigur: Încearcă să te adăpostești într-o zonă protejată, cum ar fi o peșteră sau un refugiu natural. Evită să stai sub copaci sau pe vârfuri expuse.
- Evită zonele deschise: Fii atent la riscul de trăsnet și evită să te afli în zone deschise sau pe vârfuri de munte.
- Nu sta în apă: Dacă ești surprins de o furtună în timp ce te afli pe un traseu montan, evită să stai în apă sau în zone inundabile.
- Păstrează o distanță sigură de obiectele metalice: Evită să stai în apropierea obiectelor metalice mari sau conductorii de electricitate.
- Rămâi calm și așteaptă: Dacă nu poți găsi un adăpost imediat, încearcă să rămâi calm și să aștepți până ce furtuna trece. Evită să te deplasezi pe timpul furtunii.
Este important să fii pregătit pentru astfel de situații și să respecți măsurile de siguranță în mediul montan. Dacă situația devine critică, apelează numărul de urgență 112 pentru asistență rapidă”, ne-a transmis asistentul virtual.
Scenariul de mai sus poate fi, însă, înlocuit, cu oricare altul, iar răspunsul va fi corespunzător fiecărei întrebări.