Ieri au fost raportate în judeţ aproape 260 de cazuri de noi infectări Covid, faţă de numai 96 cu o zi în urmă. Medicii cred că numărul cazurilor va exploda, la Iaşi dar şi în întreaga ţară, la sfârşitul acestei săptămâni.
Vârful valului 5 este aşteptat la sfârşitul lunii. Medicii cred că infectarea se propagă mult şi printre copii, scrie ziaruldeiasi.ro.
Aproape de trei ori mai mulţi infectaţi cu SARS COV 2, în ultimele 24 de ore, la Iaşi. Încă nu am ajuns pe podiumul naţional, dar medici spun că, la sfârşitul acestei săptămâni, este foarte posibil ca cifrele pandemiei să se dubleze faţă de zilele anterioare, iar Iaşul, ca judeţ mare, să urce în acest clasament negativ. Ieri, la Iaşi, au fost raportate oficial 256 de cazuri, faţă de numai 96 din ziua precedentă.
Transmiterea Omicron a devenit comunitară
La nici o săptămână de când a liniştit populaţia cum că valul 5 ar fi sub control iar răspândirea este doar accidentală, determinată de mobilitatea persoanelor în perioada Sărbătorilor, Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat ieri faptul că trasmiterea tulpinei Omicron în ţară este una comunitară. Ieri, în Iaşi, numărul celor noi infectaţi aproape că s-a triplat.
În ce priveşte numărul pacienţilor internaţi ieri în reţeaua sanitară, acesta a crescut, dar rămâne încă unul redus deocamdată. Numărul îngrijorător în ce priveşte infectaţii cu COVID 19 este în rândul copiilor, unde cifra a fost brusc înmulţită cu 2 în doar 24 de ore. Şi asta în condiţiile în care în şcoli se efectuează testări, conform graficului stabilit de Ministerul Educaţiei.
“Testele de salivă sunt o soluţie bună pentru identificarea cazurilor care sunt pozitive, dar, din păcate, având în vedere cifrele pe care le avem la ora actuală, credem că fie nu se fac, fie nu se fac cum trebuie. Pentru că din acele câteva mii de teste date în şcoli ca să ajungă la părinţi ca să facă aceste testări, doar 30 au fost pozitive şi 18 confirmate prin test PCR. Şi asta este pe toată perioada în care am administrat această testare în şcoli. Probabil, fie că nu au fost făcute corect, fie nu au fost făcute deloc chiar, mai ales dacă ar fi să ne uităm la creşterea ratei de infectare”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.
Vârful, la sfârşitul lunii ianuarie
La nivel de şcoli , mai există teste rapide antigen încă din valurile 3-4, care au fost distribuite în număr de peste 20.000. Până acum, nu au fost consumate decât 5.485 de teste. Dintre acestea, 233 au fost pozitive.
“În această situaţie, pe de o parte fie avem sau nu acordul părinţilor, fie avem sau nu avem un cadru medical care să facă aceste teste”, a mai spus dr. Vasile Cepoi. Acesta a adăugat că, dat fiind cifrele raportate, este foarte posibil ca în perioada următoare să atingem un vârf al pandemiei.
“Vârful valului 5 cred că va fi spre sfârşitul lunii ianuarie. Iniţial, noi credeam că debutul va fi undeva pe la jumătatea lunii ianuarie şi vârful va fi prin luna februarie. Dar vedem că a început şi mai devreme decât am prognozat. Probabil şi acest tip de tulpină, Omicron, care are un grad mare de contagiozitate, dar şi perioada Sărbătorilor, când măsurile de prevenţie nu au fost respectate, au dus la răsturnarea situaţiei prognozate. În acelaşi timp, numărul de testări la domiciliu creşte simţitor. Dacă acum 48 de ore am avut 56 de testări la domiciuliu, ieri dimineaţă erau 255 de solicitări. Să sperăm că va fi cum arată studiile, că este o variantă mult mai blândă”, a mai adăugat dr. Vasile Cepoi.