Libertatea a fost în comuna Balș din județul Iași, unde nouă tineri au fost condamnați la închisoare după ce au comis mai multe violuri asupra unor fete de 14-15 ani. În motivarea instanței se specifică de mai multe ori că oamenii din comunitate știau ce se întâmplă, dar nimeni nu a sunat la autorități. Sătenii neagă, ridică din umeri, iar fostul primar crede că „fetele n-au fost chiar ostatice”.
Ancheta DIICOT arată că mai multe fete, dintre care două chiar din comuna Balș, au fost abuzate sexual timp de mai mulți ani, iar imagini cu aceste abuzuri circulau „în toată comunitatea rurală”; Primarul comunei a spus pentru Libertatea că la el nu au ajuns niciodată informații despre astfel de fapte, deși era prieten cu familia uneia dintre fetele abuzate; Atât victimele, cât și agresorii erau în evidențele asistenței sociale de la primărie: proveneau din familii destrămate. În comuna Balș cu peste 3.000 de locuitori se reconstruiește.
Aflată între Târgu-Frumos și Botoșani, pe un drum național care străbate chiar inima satelor, utilajele lățesc șoseaua și toarnă asfalt încins. Și primăria e proaspăt tencuită și văruită, literele cu numele comunei încă nu sunt lipite integral pe perete.
Și în rândul oamenilor din comună se reconstruiește încrederea. Încrederea că infracțiunile care s-au petrecut în ultimii ani, când 4 fete au fost abuzate aproape zilnic de un grup de tineri – unii dintre ei de aceeași vârstă cu victimele, nu puteau fi oprite de „oamenii obișnuiți”. Deși judecătorii au precizat în motivare că „faptele erau cunoscute de comunitate”. Primarul de atunci, Vasile Acatrinei, actual consilier local al PSD, găsește o altă justificare pentru tăcerea localnicilor, arătând înspre victime.
Fostul primar: Nu știu de ce nu a sunat nimeni la Poliție. Nu pot să-mi dau seama. Probabil că și fetele, dacă ar fi fost într-adevăr forțate și cum spun ele, probabil ar fi spus, că nu cred că au fost legate acolo, ostatice.
Asistent social: „Am încercat să intervenim când erau copii, dar nu am avut cu ce”
În motivarea prin care instanța a explicat cum a ajuns la pedepsele date tinerilor, se spune explicit, de mai multe ori, că atât din cercetările procurorilor, cât și din mărturiile depuse în instanță, comunitatea din Balș știa de aceste abuzuri. Și că filmulețe cu abuzurile inimaginabile la care erau supuse fetele circulau în mai multe cercuri. Libertatea a încercat să afle de ce nu a reacționat nimeni din comună.
Mihaela Romaniuc, asistent social din Balș, nu crede ca au fost multe persoane din comunitate care să fi avut acces la imaginile cu abuzurile fetelor și să nu fi făcut ceva.
„Doar în rândul cercului lor de prieteni”, precizează asistenta.
„Doi tineri care sunt și frați erau lăsați în grija bunicilor, aveau probleme cu școala, ambii agresivi, violenți, au mai săvârșit și alte fapte, erau deja în evidența poliției. Erau și în evidența noastră, i-am consiliat, am avut în atenție cazurile lor, am încercat să intervenim să îi sprijinim când erau copii, dar nu am avut cu ce. Au derapat, nu era suport în familie, lipsa părinților contează foarte mult”, explică Mihaela Romaniuc.
Familii destrămate sau cu probleme
Atât fetele abuzate, cât și agresorii lor provin din familii vulnerabile. Dar povestea lor nu este una izolată în România. Una dintre copilele victime vine dintr-o familie destrămată. Mama, plecată de acasă, locuia cu concubinul. Tatăl, rămas singur cu copiii, lucra aproape non-stop pentru a-și întreține familie. Familia celeilalte fete agresate din comună era „mai legată”, a explicat Mihaela Romaniuc. Cu toate acestea, tatăl „a căzut în patima alcoolului”, spune actualul primar, Constantin Golduț. În motivarea judecătorilor se arată că bărbatul era violent cu fiica sa, care a și plecat de acasă în seara în care a fost violată de tinerii din sat.
Aflați mai multe pe Libertatea.ro