Pe 28 ianuarie Institutul Francez din România participă la cea de-a şasea ediţie a Nopţii Ideilor, un eveniment internaţional organizat de Institutul Francez de la Paris pe cinci continente, în 75 de ţări.
PROGRAMUL PENTRU IASI
20:30 – 21:30
Masa rotundă „Identități revizitate, apropiere și gen”
Online, Facebook – Institut français Iași, via Zoom
Invitați:
Diana Mǎrgǎrit, conferențiar, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași
Snejana Drutǎ-Sulima, conferențiar, Facultatea de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași
Ovidiu Gavrilovici, profesor, Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași
Moderatoare: Simona Manolache, conferențiar la Facultatea de Litere și Știinţe ale Comunicǎrii, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
Diana MĂRGĂRIT este conferențiară în științe politice la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde predă cursuri despre ideologii politice în lumea contemporană, organizații internaționale, mișcări sociale. A publicat cărți și articole pe teme referitoare la rolul societății civile în democrație, activism civic, mișcări sociale și proteste, cu accent pe cazul românesc din ultimii zece ani.
Cu o teză de doctorat în drept public la Universitatea din Bordeaux (2010), Snejana DRUȚĂ SULIMA predă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi drept european general şi protecţia drepturilor omului la CEDH. A petrecut un an în cadrul Centrului interfacultar pentru drepturile copilului de la Universitatea din Geneva ca bursieră a Confederaţiei elveţiene şi, ulterior, vreme de mai mulţi ani în colaborare cu aceeaşi echipă ca cercetătoare asociată. Ulterior, a desfăşurat mai multe proiecte de cercetare privind drepturile copilului în colaborare cu ONG-uri internaţionale precum Fondation Terre des Hommes şi Asociaţia Salvaţi Copiii. Interesele sale de cercetare privesc drepturile omului, drepturile copilului, dar şi locul pe care îl ocupă ţările din Estul Europei.
Ovidiu GAVRILOVICI este profesor în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii « Al. I. Cuza » din Iaşi. Principalele sale cursuri includ Introducere în psihologie, Consiliere psihologică, Terapie narativă, Leadership educaţional. Interesele sale de cercetare sunt axate pe abordările narative aplicate în psihologie şi ştiinţele educaţiei. De asemenea, Ovidiu Gavrilovici este psiholog clinician, trainer şi superviser, practică terapia ericksoniană, sistemică şi narativă. Este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Psiterra, ONG care are drept scop cercetarea psihologică aplicată, training şi servicii în Iaşi.
Simona-Aida MANOLACHE este conferenţiarǎ la Facultatea de Litere și Știinţe ale Comunicǎrii de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Predǎ lingvisticǎ francezǎ, teoria traducerii și didacticǎ FLE. Dupǎ o tezǎ despre anafora în francezǎ și românǎ, s-a interesat în mod special de predarea/învǎţarea limbii franceze în România, publicând articole și colaborând în cadrul unor proiecte internaţionale de cercetare (CECA – Cultures d’enseignement, cultures d’apprentissage, MEPRID – Méthodologies et pratiques innovantes en didactique du FLE). Este, de asemenea, membrǎ a comitetului redacţional al revistei „Meridian critic”, al cǎrei numǎr pe 2021 îl va coordona, pe tema „Femei și cariere” in literaturǎ.