Pe 27 noiembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni se pregătește să încânte publicul cu știință, prin experimente trăsnite, fenomene curioase, imagini din culisele cercetării, conferințe captivante, jocuri și concursuri cu premii atrăgătoare. Programul este desfășurat de cercetători, inventatori și exploratori într-un mod interactiv, educativ și distractiv și se adresează minților curioase de toate vârstele.
Într-un context deosebit, anul acesta evenimentele se desfășoară doar online, pe site-ul www.noapteacercetatorilor.ro, contul de Facebook și cel de YouTube.
Cercetarea nu intră în izolare în 2020, astfel că și pentru programul acestei ediții echipa din Iași a pregătit activități dedicate publicului, dintre care menționăm: tururi virtuale, câteva conferințe-fulger pe teme de fizică, mini-interviuri cu cercetători și o privire „în spatele cortinei” vieții de cercetător. Timp de o zi, contul de Facebook al evenimentului de Iași va fi preluat în totalitate de un cercetător, care va arăta publicului cum se desfășoară o zi din viața sa.
Tot sub umbrela evenimentului Noaptea cercetătorilor, dar pe data de 2 decembrie, va avea loc un panel online pe tema „Cum și de ce promovăm cercetarea”, avându-i ca invitați pe Tudor Oprea, cercetător la Universitatea New Mexico (SUA) și Andrada Fiscutean, jurnalist freelance care colaborează cu publicații precum Nature, Wired, Ars Technica și Motherboard.
Intitulat sugestiv DOREMI-RO, evenimentul face parte din seria de activități dedicate Anului Internațional al Sunetului, o inițiativă globală gândită în scopul stimulării înțelegerii rolului important pe care îl joacă sunetul în toate aspectele societății, de la știința sunetului și tehnologiile conexe, până la vorbire, muzică și sunete creative.
La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Orizont 2020. Promovat de Comisia Europeană, în România proiectul DOREMI-RO este coordonat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și se va organiza simultan în alte peste 30 de orașe, dintre care menționăm București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Timișoara, Sibiu și Suceava.
Evenimentul Noaptea cercetătorilor de la Iași este organizat de Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Apa Vital, Hindawi și Electra. Detalii suplimentare și programul complet pe www.noapteacercetatorilor.ro.