Medicii cred că tratamentul cu retrovirale pe care îl fac aceşti bolnavi ar putea fi cauza acestui fenomen.
În doi ani de pandemie, la nivelul Regiunii de Nord-Est a ţării, numărul de noi pacienţi depistaţi cu HIV a scăzut cu 75%. Medicii infecţionişti atrag atenţia că această cifră nu este una reală şi că scăderea este cauzată de numărul mic de testări. În acelaşi timp, s-a constatat că toţi pacienţii cu HIV care s-au infectat cu SARS CoV 2 au trecut destul de uşor peste Covid.
Pacienţii cu HIV, monitorizaţi telefonic sau online
La nivelul Centrului Regional HIV/SIDA Iaşi din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, în acest moment, se află în monitorizare şi tratament 1647 de pacienţi. Pe parcursul pandemiei până acum, toate spitalele de boli infecţioase din ţară au fost practic închise pentru pacienţii de alte patologii, acestea tratând exlusiv COVID 19. Uniunea naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate cu HIV/SIDA (UNOPA) a atrans atenţia, de nenumărate ori, că pandemia a amplificat şi agravat barierele pacienţilor privind accesul la diagnostic, tratament şi îngrijiri medicale adecvate.
“Pacienţii care se prezintă pentru prima dată au nevoie de controale mai dese mai ales în prima jumătate de an. Ceilalţi se prezintă de două ori pe an pentru monitorizare. Au fost categoric probleme pentru că infecţia cu Sars-CoV-2 a impus anumite circuite epidemiologice în spital. Am căutat, pe cât posibil, să continuăm monitorizarea acestor pacienţi, fie pe zi, fie ţinând legătură directă cu colegii noştri din judeţele arondate. Am monitorizat, cât s-a putut, online sau telefonic, pentru a vedea dacă evoluţia lor este favorabilă. Nu a fost uşor pentru că, în acelaşi timp, aveam grijă de pacienţii Sars-CoV-2, pacienţii cu hepatită cronică, dar am învăţat să facem lucrurile acestea şi bine, respectând circuitele epidemiologice astfel încât să nu infectăm alţi pacienţi cu coronavirus”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase.
De la 200 de noi cazuri în 2018-2019, la doar 50 în pandemie
Înainte de perioada pandemică, exact ca şi la COVID 19, cu cât se efectua mai multe teste HIV /SIDA cu atât numărul de noi cazuri era mai mare. Pandemia în schimb a dus la o scădere uriaşă a numărului de noi cazuri pe această patologie. Mai exact cu 75% mai puţin decât perioada anterioară.
“Probabil că la testarea în ceea ce priveşte infecţia cu HIV s-a lăsat cumva garda mai jos şi, atunci, numărul pacienţilor nou-diagnosticaţi a fost mai mic în ultimii doi ani. Zona de Nord-Est a ţării avea, în medie, un număr de 100 de pacienţi noi depistaţi pe an, plus sau minus 20. În ultimii doi ani, însă, a fost vorba de aproximativ 50 de pacienţi care s-au pus în evidenţă. Nu mă gândesc la o scădere a incidenţei acestei boli, pentru că pandemia nu a îngreunat transmiterea acestor boli. Este vorba de sexul neprotejat, cu persoane necunoscute sau pe calea sângelui şi aici este vorba de utilizarea drogurilor pe cale intravenoasă, care este o realitate ce începe să-şi pună amprenta în transmiterea infecţiei cu HIV în ţara noastră. Sigur că aceste cazuri nedepistate vor fi depistate în perioada următoare, cât va creşte numărl testărilor”, a adăugat Carmen Dorobăţ.
Cititi mai multe in ziaruldeiasi.ro