„Categoric vor fi în continuare cazuri grave”, spune fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. Cum se traduc în termeni medicali noile condiţii de intrare a şcolilor în online?
Toate clasele din şcolile şi liceele din Iaşi vor intra sau vor reintra în fizic. Vor rămâne online doar clasele care au, în ultimele şapte zile, trei cazuri de Covid 19 . În acelaşi timp, la sfârşitul săptămânii trecute s-au modificat prin hotărâre comună a Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii regulile de funcţionare a unităţilor de învăţământ în pandemie, scrie ziaruldeiasi.ro.
Regula estenţială pentru trecerea în sistemul online este ca în judeţul respectiv paturile din spitale destinate bolnavilor Covid să fie ocupate în proporţie de 75%. Este evidentă intenţia celor două ministere de a ţine reţeaua de învăţământ deschisă. Acest lucru se va reflecta şi la nivelul Iaşului, care are al doilea număr de paturi din ţară atât la ATI cât şi la secţiile de confirmaţi Covid.
Ieri, la nivelul judeţului Iaşi aproximativ 50% dintre paturile destinate Covid 19 erau ocupate, inclusiv cele de la ATI. Singurul sector dintre unităţile specializate unde numărul de cazuri Covid 19 a crescut este cel pediatric.
Ieri, la Spitalul de Copii erau doi pacienţi internaţi pe sectorul ATI Covid şi alţi 14 pe zona roşie, iar cu o zi înainte erau 10 paturi ocupate pe zona roşie Covid. În acelaşi timp, orficialităţile au schimbat criteriile de funcţionare a unităţilor de învăţământ .
”Înţeleg că vor să ţină cont de numărul mare de cazuri care prezintă o formă severă de boală. O creştere a numărului de cazuri în ATI ar atrage un semnal de alarmă şi ar duce la o posibilă schimbare de scenariu în ceea ce priveşte mersul dinamicii virale.Dincolo de valoarea matematică pe care o reprezintă proporţia a ceea ce înseamnă număr de internări în ATI, categoric, în zona didactică, managementul acestei infecţii trebuie să fie pe cât posibil corect, pentru că am văzut că, până acum, nu a fost posibil acest lucru.
În acest scenariu, sunt trei jucători. În primul rând sunt membrii familiei, cadrele didactice şi copiii. Pe lângă acest aspect, mai apar următoarele variabile – dacă toţi din scenariu sunt vaccinaţi sau nu, dacă vor să se testeze sau nu, dacă vor să se prezinte la medicul de familie sau nu, dacă în acest caz apar simptome. Există foarte multe variabile în acest joc al parametrilor care reprezintă spaţiul didactic, încât va fi greu să ţinem sub control. Să sperăm că autorităţile vor putea face acest lucru”, a spus dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase.
Aceasta a dăugat că, la noi, comparativ cu alte state europene, unde numărul celor vaccinaţi este mult mai mare, se va simţi la nivelul secţiilor de ATI şi nu numai.
„Suntem în creştere. Categoric, există şi cazuri cu Delta dar şi cazuri cu Omicron. Având în vedere că Omicron are o contagiozitate foarte mare, va deveni şi chiar începe să devină factorul dominant în ceea ce priveşte această pandemiei, nu numai în ţară cât şi la nivel de spaţiu european. Vom vedea în ce măsură se va dovedi a fi un val cu trecere uşoară. Aici nu mă refer la incidenţă, ci dacă vom avea şi cazuri grave de boală. Categoric, cei cu vârsta peste 65 de ani, care au şi alte boli şi nu sunt vaccinaţi, pot face forme severe de Covid 19” a mai spus Carmen Dorobăţ.
La nivelul municipiului Iaşi, incidenţa era ieri de 2,23 la mia de locuitori.