O nouă schemă de fraudă online funcționează în aceste zile pe WhatsApp. Un bărbat din București a relatat pentru HotNews.ro cum a fost păcălit să transfere 1.800 de lei într-un cont străin de Revolut.
Vedeți și Trump pregătește o discuție cu Putin pentru a „pune capăt” războiului din Ucraina
Primise pe WhatsApp un mesaj de la o prietenă apropiată care-i cerea un împrumut. Avea să descopere apoi că fusese spart contul acesteia de pe rețeaua de mesagerie. Nu este singura victimă. Spune că atunci când a mers la Poliție să reclame a fost întrebat direct de polițiști: „1.800?”.
„Bună, poți să-mi împrumuți 1.800 RON?”
Bărbatul a povestit că a primit un mesaj pe WhatsApp de la o prietenă pe care o cunoaște de aproape 20 de ani.
„Mesajul a venit pe WhatsApp, miercuri seara, de la o prietenă pe care o știu de aproape 20 de ani. Deci o persoană apropiată, nu una oarecare, din lista mea de WhatsApp. Sigur, puteam să dau un telefon, să verific, dar m-a prins și la un eveniment unde făceam poze, eram la job, n-am stat să mă gândesc. Am zis că are fata o belea, o avea nevoie pentru o legătură de avion, ceva, și nu m-am mai gândit. I-am zis «da, desigur, dă-mi Revolutul». Îmi spune apoi «am contul blocat, poți să-mi trimiți în contul X?» Sincer, m-am gândit în acel moment că este contul prietenului ei, acolo mi-a zburat gândul. I-am transferat banii instant, îmi mulțumește frumos persoana respectivă, ba chiar mi-a cerut și o dovadă a plății, un screenshot, nu am înțeles de ce”, a povestit bărbatul.
I s-au mai cerut încă 2.000 de lei
Bărbatul a devenit suspicios când ”prietena” i-a cerut încă 2.000 de lei: „După care, îmi scrie iar: «Îmi pare rău că te deranjez din nou, nu ai putea să-mi transferi încă 2000?» În momentul acela, mi s-au aprins și mie în sfârșit beculețele. Încerc să o sun pe tipă, îmi închide. O sun într-o secundă înapoi, îmi închide iar. Atunci m-am gândit că poate i-au furat telefonul, iar făptașul mi-a cerut bani direct de pe contul ei de WhatsApp. Dar nu, ce s-a întâmplat este că i-a fost spart contul de WhatsApp”.
Bărbatul a mers la Poliție și a făcut plângere.
Reprezentanții Poliției Române au menționat că astfel de scheme evoluează constant, iar „plângerile ajung la omologii din țară, la fiecare secție, la fiecare unitate. Pe măsură ce se raportează, ei pot să aibă o oarecare statistică sau măcar o idee despre ”modul de operare”.
Fii alături de noi pe Facebook