„Se recuperează bine și va putea fi externat în curând”, precizează Spitalul General Massachusetts în Statele Unite.
Un spital din Boston a anunțat o realizare medicală remarcabilă: primul transplant reușit de rinichi de porc modificat genetic la un pacient în vârstă de 62 de ani diagnosticat cu boală renală terminală. Pacientul, identificat ca fiind Richard Slayman, locuitor din Weymouth (Massachusetts), „se recuperează bine și va fi externat în curând”, conform Spitalului General Massachusetts. Operația a avut loc pe 16 martie și a durat patru ore, fiind considerată un progres semnificativ în căutarea rapidă de organe disponibile pentru pacienți.
Rinichiul de porc a fost editat cu 69 de genomuri folosind tehnologia CRISPR-Cas9, care implică eliminarea genelor porcine care ar putea fi dăunătoare și adăugarea ulterioară a genelor umane pentru a-l face compatibil cu un corp uman; de asemenea, oamenii de știință au dezactivat retrovirușii endogeni ai porcilor pentru a minimiza posibilele infecții. Porcul donator a fost furnizat de o companie din Massachusetts numită eGenesis, specializată în transplanturi și modificarea organismelor animale pentru a le face compatibile cu oamenii, într-un proces cunoscut sub numele de xenotransplant.
Pacientul Slayman, care suferea de diabet de tip 2 și hipertensiune arterială de ani de zile, a fost deja beneficiar al unui rinichi uman în decembrie 2018, dar cinci ani mai târziu, rinichiul transplantat i-a provocat probleme și a trebuit să revină la dializă, ceea ce i-a cauzat probleme vasculare care l-au determinat să facă controale la spital la fiecare două săptămâni, cu un impact semnificativ asupra vieții sale personale.
Citiți și Prima misiune a avionului SMURD de la Iași
Spitalul menționează că rinichiul este cel mai căutat organ în unitățile de transplant din Statele Unite: doar în acel spital există o listă de așteptare de 1.400 de bolnavi de rinichi, iar unii dintre ei mor fără a fi reușit să obțină transplantul, conform Societății Americane de Nefrologie.
În SUA, există 100.000 de persoane care necesită transplanturi de tot felul (inclusiv de țesuturi), iar în medie 17 persoane mor în fiecare zi fără să fi reușit să obțină unul, conform Rețelei Naționale de Transplanturi de Organe.