Proteste masive în Venezuela și în întreaga lume au avut loc în sprijinul opoziției, pe fondul tensiunilor post-electorale și al refuzului lui Maduro de a permite verificarea rezultatelor.
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a cerut din nou publicarea proceselor-verbale electorale din Venezuela, avertizând că, dacă Nicolás Maduro continuă să declare victoria fără verificare, țara ar putea intra într-o criză gravă. „Cu toții încercăm să evităm ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Borrell.
În același timp, Ambasada SUA în Venezuela a publicat un mesaj pe rețelele sociale în care condamnă „reprimarea, detențiile arbitrare și hărțuirea dreptului la exprimare și manifestare” a poporului venezuelean. Ambasada și-a reiterat sprijinul pentru cetățenii care caută „libertate și democrație”, subliniind că dreptul la liberă exprimare nu este un privilegiu, ci un drept universal.
În weekend, mii de persoane au ieșit să protesteze în Venezuela și în zeci de orașe din întreaga lume în sprijinul opoziției, care contestă victoria lui Nicolás Maduro în alegerile din 28 iulie. Lidera opoziției, María Corina Machado, a declarat într-un miting din Caracas: „Astăzi suntem mai puternici ca niciodată, nimic nu este mai presus de vocea suveranului, iar suveranul a vorbit”.
Guvernul Statelor Unite a recunoscut victoria lui Edmundo González Urrutia, candidatul opoziției, bazându-se pe publicarea de către opoziție a peste 80% din procesele-verbale, care ar demonstra victoria acestuia. În schimb, Consiliul Național Electoral din Venezuela a anunțat victoria lui Nicolás Maduro și nu a publicat procesele-verbale, în ciuda presiunii internaționale.
Venezuela se confruntă acum cu o criză post-electorală marcată de proteste și represalii. Cel puțin 23 de persoane au murit și 2.400 au fost arestate în timpul demonstrațiilor opoziției, care cere publicarea proceselor-verbale ce ar demonstra victoria lui González.
Citiți și ONU a afirmat că procesul electoral din Venezuela e lipsit de transparență
Statele Unite, prin intermediul ambasadei lor, au condamnat aceste acțiuni, solicitând încetarea represiunii și respectarea drepturilor fundamentale ale venezuelenilor. Borrell a făcut un apel la comunitatea internațională să continue să ceară transparență și verificarea rezultatelor electorale pentru a evita o escaladare a crizei.