Dacă îți place să descoperi lucruri interesante despre diverse țări, cu siguranță vei fi fascinat de informațiile despre tradițiile de Paște mai puțin obișnuite. Astăzi îți prezentăm câteva dintre cele mai remarcabile din întreaga lume, iar unele dintre ele te vor surprinde prin faptul că încă se practică.
Sosirea Paștelui aduce cu sine obiceiuri la care deja ne-am obișnuit în țara noastră. Totuși, la fel ca și în cazul bucatelor tradiționale, sărbătorile nu sunt aceleași în fiecare țară. Dacă trecem granița, vom descoperi alte festivități specifice. Astăzi îți povestim despre câteva dintre ele, organizate pe țări.
Filipine
Începem cu o tradiție care este cu adevărat șocantă. În San Fernando, capitala provinciei Pampanga din Filipine, este obișnuit ca un grup de credincioși să defileze pe străzi în timp ce se auto-flagelază cu biciuri, provocându-și răni serioase. Și asta nu este tot, pentru că, ajunși la catedrală, acești penitenți sunt loviți de un alt grup de oameni. În final, pentru a comemora moartea lui Isus, unii dintre ei sunt chiar crucificați cu cuie reale în mâini; desigur, au o platformă pentru a-și sprijini picioarele și a nu muri de sufocare, așa cum se întâmpla în Roma Antică.
Polonia
O altă tradiție interesantă de Paște are loc în orașul polonez Wieliczka. Acolo se desfășoară o reprezentare a drumului spre crucificare sub pământ, într-o mină de sare. Această mină este un labirint de galerii și săli mari săpate la aproximativ o sută de metri adâncime și este cunoscută cu numele de capela Sfânta Kinga, cea mai mare biserică subterană din lume. În Vinerea Mare, minerii se îmbracă în uniforme ceremoniale și parcurg un drum de 97 de metri până la capelă.
Brazilia
În Brazilia, în afara procesiunilor religioase, o tradiție specifică este arsul unui „Iuda”. Evident, nu este vorba despre o persoană reală, ci despre o păpușă de paie care reprezintă personajul biblic. În fiecare an, această tradiție are loc la finalul sărbătorilor de Paște, marcând sfârșitul Postului Mare.
Suedia
O tradiție suedeză care sună familiar este cea în care copiii se îmbracă în vrăjitoare și merg din casă în casă cerând dulciuri. De asemenea, în Săptămâna Mare, suedezii își decorează casele cu crengi de mesteacăn și salcie și pregătesc un meniu bogat, cu hering, somon, cartofi, ouă și mezeluri.
Germania
În Germania, Săptămâna Mare începe cu „Gründonnerstag”, cunoscut și ca Joia Verde. În această zi, oamenii mănâncă doar alimente verzi, iar pentru desert se răsfață cu ouă de ciocolată. În plus, ouăle sunt folosite pentru a decora copacii de Paște sau „Osterstrauch”.
Finlanda
În Finlanda, sărbătorile încep sâmbăta de dinainte de Paște, când se aprind focuri și unii oameni se îmbracă în vrăjitoare. În ziua următoare, copiii se distrează căutând ouăle de ciocolată ascunse în casă de rudele lor. De asemenea, în această perioadă se servește și „Mämmi”, un desert care necesită zile întregi de preparare.
Grecia
În Grecia, în special în Corfu, în Sâmbăta Mare oamenii aruncă obiecte de la balcoane. Această tradiție de a arunca vase pline cu apă este o modalitate de a sărbători învierea lui Hristos. Deși originile sale sunt neclare, această tradiție adună mulți turiști curioși.
Today is Greek Easter Saturday & in Corfu, by unique tradition, houses are rid of evil spirits – in readiness for the resurrection – by tossing pots (botides) from the windows & balconies to smash onto the ground. A wonderful cacophonous moment! Kalo Pascha pic.twitter.com/bHtCAWF0ZG
— Corfu Literary Festival 💙 (@CorfuArts) May 1, 2021
Bolivia
În Bolivia, moartea lui Isus aduce cu sine o perioadă de anarhie, deoarece până la învierea lui Hristos, oamenii sunt liberi să facă ce doresc, inclusiv să fure. Aceasta este o tradiție controlată și se desfășoară doar între membrii comunității. În plus, în Săptămâna Mare, oamenii fac pelerinaj la Sanctuarul Copacabana, parcurgând o distanță de 139 de kilometri la aproximativ 3.800 de metri deasupra nivelului mării.
Citiți și România se plasează în fruntea Europei în ceea ce privește viteza internetului