„Nu mai suntem o țară săracă – la un PIB/capita de 77-78% din media europeană”, spune Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank.
România a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, atingând un PIB/cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare (PPC) de 77-78% din media țărilor europene, depășind astfel Ungaria și Grecia (67%). „Nu mai suntem o țară săracă – la un PIB/capita de 77-78% din media țărilor europene nu mai poți fi considerat sărac”, declară Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank pentru Hotnews.ro. Totuși, analiza detaliată la nivel de județ dezvăluie un tablou al extremelor.
Cel mai bogat județ din România, București, înregistrează peste 260% din media Uniunii Europene la paritatea puterii de cumpărare, fiind de peste 2,5 ori mai bogat decât media. La polul opus, județul Vaslui este de aproape 7 ori mai sărac decât Capitala. Această diferență ilustrează contrastul puternic dintre regiunile țării, în special între zonele urbane dezvoltate și cele rurale rămase în urmă.
În ultimele două decenii, județul Cluj a cunoscut o dezvoltare rapidă, ajungând să fie al doilea cel mai bogat județ după București. În 2004, Clujul era pe locul cinci ca PIB/capita, după București, Ilfov, Constanța și Brașov. Până în 2010 a devansat Brașovul, iar recent a depășit și Ilfovul, rămânând în urma Capitalei. Acest progres subliniază potențialul de creștere al unor județe în fața provocărilor economice.
În contrast, județele precum Prahova, Bistrița, Botoșani, Galați și Vrancea au înregistrat cel mai lent ritm de dezvoltare a PIB/capita. Multe dintre aceste județe, în special din regiunea Moldovei (Botoșani, Vaslui, Vrancea) și județele Vâlcea sau Teleorman, au un dezechilibru fiscal ridicat și depind de transferurile de la bugetul de stat pentru a supraviețui, făcându-le vulnerabile din punct de vedere politic și economic, conform Hotnews.ro.
Citiți și Economia României a avut o creștere modestă în primul trimestru
Bucureștiul se remarcă printr-o autonomie financiară semnificativă, fiind cea mai autonomă administrație locală din România. Alte județe, cum ar fi Argeș, Brașov, Cluj, Constanța, Ilfov, Prahova, Bihor şi Iaşi au înregistrat și ele o tendință de creștere a autonomiei financiare locale. Acest lucru se datorează atât unei mai bune colectări a veniturilor, cât și programelor de dezvoltare bazate pe mediul de afaceri. Cu toate acestea, Curtea de Conturi a României subliniază în rapoartele sale că multe bugete locale sunt nerealiste, nefiind corelate cu nevoile reale ale comunităților locale sau cu resursele financiare disponibile.