În această perioadă, cele mai multe cazuri de alergie sunt din cauza ambrozia. Planta, care pe vremuri nu exista în România, a fost adusă pe roțile avioanelor și apoi purtată de curenții de vânt. Ca orice buruiană, s-a răspândit foarte rapid și s-a acomodat la noul mediu, răspândindu-se peste tot.
Vedeți și https://iasitvlife.ro/stiri/nationalinternational/cerere-dubla-de-aparate-de-aer-conditionat/
„La început ne-a luat prin surprindere, ulterior s-a văzut că numărul de persoane alergice a crescut exponențial, au început diverse asociații de pacienți să ia atitudine și să impună măsuri legislative”, a spus dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar în alergologie și imunologie, citată de știripesurse.ro
Simptome și riscuri
Alergia la ambrozie se manifestă în primul rând prin alergie respiratorie: „Cu rinită, rino-conjunctivită. Manifestările sunt de strănuturi, de nas curgător. Deci ai rinoree, devii mai răgușit, tușești, ai nasul înfundat. Pot fi zile în care nu mai poți să respiri, nopți în care nu poți să te odihnești. Ai manifestări conjunctivale puternice, respectiv ți se înroșesc ochii, chiar edeme palpebrale, lăcrimare, ai manifestări de astm, adică începi să tușești sec, ai respirație șuierătoare, ai senzația că nu ai aer, te apasă ceva în piept.
Cel mai mare risc pentru un pacient cu alergie la ambrozie este să se expună la o concentrație foarte mare. Al doilea mare pericol este atunci când alergicii asistă la furtuni cu descărcări electrice. „Există din nou o concentrație foarte mare de proteine din grăunciorii de polen care se sparg, îmbibându-se în apă, sunt de dimensiuni foarte mici și penetrează nu numai prin mucoasa nazală, ci și ajung și la nivelul căilor respiratorii din plămâni”, a explicat medicul.
Fii alături de noi pe Facebook!