„Încercăm să aflăm exact cine a făcut acest lucru” a declarat directoarea Biroului Parlamentului European din Spania.
Sediul Parlamentului European din Madrid a fost vandalizat cu graffiti și vopsea roșie pe fațadă, cu unsprezece zile înainte de votarea în Spania a alegerilor europene, care vor reînnoi mandatele din Parlamentul European. Acest act de vandalism a generat îngrijorare printre autorități și cetățeni.
„În această dimineață (…) am avut o problemă de securitate la acest sediu, fațada a fost vandalizată cu graffiti și aruncând vopsea roșie pe fațadă, ceva ce nu s-a întâmplat niciodată la un sediu al Uniunii Europene (UE) în Madrid”, a spus María Andrés, directoarea Biroului Parlamentului European din Spania, în timpul unei întâlniri virtuale despre egalitatea de gen. În clădirea situată pe centrala Paseo de la Castellana se află, de asemenea, biroul Comisiei Europene din Spania, instituția care reprezintă interesele UE și propune legi europene.
„Încercăm să aflăm exact cine a făcut acest lucru, dar este un alt gest care ne face să ne gândim că ne aflăm efectiv în fața unor alegeri dintre cele mai complicate”, a subliniat Andrés. Directoarea a accentuat că există „o situație de incertitudine și de violență în multe țări ale Uniunii Europene din cauza nemulțumirii generate de situația internațională”, în special ca urmare a războaielor din Ucraina și Gaza, din cauza ofensivei israeliene. „Există un climat efervescent de nemulțumire”, a adăugat ea.
Andrés a reamintit că „Spania este una dintre cele mai pro-europene țări” din UE, dar că în alte state membre se înregistrează „din ce în ce mai frecvent” manifestări ale acestei nemulțumiri. Ea a citat concret atacul asupra candidatului social-democrat german la alegerile europene Matthias Ecke, care a fost „bătut” în timp ce punea afișe electorale în orașul Dresda la începutul acestei luni, precum și tentativa de asasinare a prim-ministrului slovac, Robert Fico.
„Ceea ce ne spun sondajele este că atunci când oamenii sunt foarte nemulțumiți, tind să se polarizeze, iar grupurile cele mai mobilizate sunt cele de extremă dreapta sau extremă stângă”, a spus Andrés, subliniindu-și „îngrijorarea” în acest sens. Andrés a făcut aceste declarații în timpul unei întâlniri virtuale cu semnatarii inițiativei #DóndeEstánEllas, o inițiativă a Parlamentului European din Spania destinată vizibilizării prezenței femeilor experte în spațiul public.