Lacul de la Ipotești – Olt dispare complet în 2024. Suprafața lacului din localitate s-a redus deja cu 40% din totalul său de 15 hectare.
Lacurile seacă, iar agricultura suferă din cauza secetei care afectează tot mai multe zone din România. Lacurile mici au început să sece, iar cele mari sunt pline doar 70%. Problemele se resimt și în agricultură, cu culturile de rapiță complet distruse în multe regiuni.
În Ipotești – Olt, de la începutul anului, ploile au fost rare. Cantitatea de precipitații înregistrată a fost de doar 40 de litri pe metrul pătrat, adică patru găleți de apă. Lacul din localitate a pierdut deja 40% din suprafața sa de 15 hectare, iar pescarii întâmpină dificultăți în găsirea peștilor, care mor pe măsură ce apa se retrage.
Conform stirileprotv, Administrația Națională „Apele Române” raportează că toate cele mai importante 40 de lacuri ale țării suferă de lipsa apei. Coeficientul de umplere este de doar 70%, cu o scădere de 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar volumul de apă în lacuri este de 3 miliarde de metri cubi, mai mic decât în perioada similară a anului anterior, conform purtătorului de cuvânt al Administrației Naționale Apele Române, Ana-Maria Agiu.
În județul Buzău, lacul Amara, cu o suprafață de 800 de hectare, a dispărut complet, lăsând în urmă o zonă nisipoasă. Lipsa ploilor afectează și culturile agricole, cu fermieri care raportează pierderi de 60 de hectare de rapiță. Culturile de grâu întâmpină și ele dificultăți din cauza secetei.
Seceta este resimțită în mod particular în regiunile Moldovei, Dobrogei și Olteniei, dar și în Muntenia și estul Transilvaniei, unde seceta pedologică afectează extinse suprafețe de teren.