Printre cei eliberați se numără jurnalistul american Evan Gershkovich și hispano-rusul Pablo González, alături de alți cetățeni americani, germani și ruși.
În cel mai mare schimb de prizonieri de la Războiul Rece, Statele Unite și mai multe țări aliate au efectuat joi un schimb de 24 de deținuți cu Rusia, printre care se numără jurnalistul american Evan Gershkovich și hispano-rusul Pablo González, pe aeroportul din Ankara și sub coordonarea serviciilor secrete turcești. Conform confirmărilor de la Casa Albă și Serviciul Federal de Securitate rus (FSB), Moscova a eliberat 16 persoane: trei cetățeni americani și o persoană cu reședință legală în Statele Unite, precum și cinci germani și șapte ruși. În schimb, Statele Unite și aliații săi au eliberat alte opt persoane care au fost transportate în Rusia, împreună cu doi minori, ceea ce ridică numărul total de persoane eliberate la 26.
Prizonierii eliberați de Occident în schimbul cu Rusia au aterizat în Germania, la Berlin, unde cancelarul Olaf Scholz i-a întâmpinat personal. Două avioane au sosit în această seară în țara din Europa Centrală, venind din Ankara, cu majoritatea celor 16 prizonieri eliberați la bord. Doar un grup mic dintre cei recent schimbați a zburat direct în Statele Unite. Zeci de persoane așteptau în apropierea aeroportului pentru a se reuni cu prizonierii politici eliberați la porțile aeroportului din Köln, creând o atmosferă emoționantă și plină de speranță.
Președintele american, Joe Biden, i-a întâmpinat aproape de miezul nopții pe cei trei americani eliberați joi, ca parte a celui mai mare schimb de prizonieri cu Rusia de la Războiul Rece. Biden, însoțit de vicepreședinta Kamala Harris, i-a întâmpinat pe jurnaliștii Evan Gershkovich și Alsu Kurmasheva și pe fostul infanterist marin Paul Whelan la baza aeriană Andrews (Maryland), la picioarele avionului care i-a adus din Ankara, Turcia. Această întâmplare a subliniat angajamentul administrației Biden de a aduce acasă cetățenii americani deținuți în străinătate.
În discursul său, președintele Biden a asigurat că știa că acest moment va veni pentru toți americanii deținuți în Rusia și a transmis un mesaj președintelui rus, Vladimir Putin: „stop”. Declarația sa a fost fermă și plină de speranță, subliniind determinarea Statelor Unite de a nu lăsa niciun cetățean în urmă. Mesajul său a avut ecou atât la nivel național, cât și internațional, fiind considerat un semnal puternic de susținere a drepturilor omului și a libertății presei.
Citiți și Zelenski îi mulțumește lui Biden pentru sprijinul acordat și speră că acesta va continua
Acest schimb de prizonieri marchează un moment semnificativ în relațiile internaționale și subliniază importanța negocierilor diplomatice în situațiile de criză.