Doar 23% din tinerii între 25 și 34 de ani având studii superioare, conform datelor publicate luni de Eurostat.
Anul trecut, 43% din populația Uniunii Europene cu vârsta între 25 și 34 de ani era absolventă de învățământ superior, în creștere cu un punct procentual față de 2022. Cu toate acestea, România se situează pe ultimul loc în rândul țărilor membre, doar 23% din tinerii între 25 și 34 de ani având studii superioare, conform datelor publicate luni de Eurostat.
În contrast cu România, 13 țări din UE au îndeplinit deja obiectivul stabilit pentru 2030, ca 45% din populația cu vârsta între 25 și 34 de ani să fie absolventă de învățământ superior. În fruntea clasamentului se află Irlanda, cu 63%, urmată de Cipru (62%), Luxemburg (60%), Lituania (57%) și Țările de Jos (55%). Alte țări care au atins această țintă includ Suedia, Spania, Franța, Belgia, Danemarca, Malta, Polonia și Letonia.
Pe lângă România, și Ungaria și Italia au o pondere redusă a absolvenților de facultate în rândul populației tinere, cu 29% și, respectiv, 31%. Aceste statistici subliniază diferențele semnificative între statele membre în ceea ce privește accesul și finalizarea studiilor superioare.
Datele Eurostat mai relevă și un decalaj între sexe în toate țările membre, femeile având o pondere mai mare a absolvenților de învățământ superior decât bărbații. La nivelul întregii Uniuni Europene, 48,8% dintre femeile cu vârsta între 25 și 34 de ani aveau studii superioare în 2023, față de 37,6% dintre bărbați. De asemenea, diferențele variază considerabil, de la cinci puncte procentuale în Germania, până la 24 de puncte procentuale în Estonia, Letonia și Slovenia.
Vedeți și DEZBATEREA ZILEI / STAREA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI IEȘEAN
În ultimii zece ani, proporția bărbaților absolvenți de învățământ superior a crescut într-un ritm mai lent decât cea a femeilor, ducând la un decalaj de 11,2 puncte procentuale în 2023, față de 10,3 puncte procentuale în 2013. Aceste date subliniază nevoia de politici educaționale și sociale care să încurajeze accesul egal la educație superioară pentru ambele sexe.