Proiectul va ajuta autoritățile de la Chișinău să reducă dependența de termocentrala de la Cuciurgan din regiunea Transnistria, care furnizează 70% din necesarul de electricitate în prezent.
Președinta Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova a început lucrările pentru a-și conecta rețeaua electrică la cea a României, reducând astfel dependența de energia rusă, de care țara vecină vrea să se emancipeze complet. Proiectul va permite autorităților de la Chișinău să renunțe la termocentrala de la Cuciurgan din regiunea Transnistria, care furnizează în prezent 70% din necesarul de electricitate. Acest pas este considerat crucial pentru securitatea energetică a țării, care a fost afectată de criza din Ucraina și de șantajul energetic al Rusiei.
Într-o Moldovă „vulnerabilă faţă de cei care pot închide robinetul de gaze sau pot opri lumina atunci când doresc, vom deveni o ţară liberă să aleagă de unde cumpără electricitate, la cel mai bun preţ”, a subliniat Maia Sandu, conform AFP.
Proiectul, aprobat în 2019 și finanțat de Banca Mondială cu 27 de milioane de euro, presupune construirea unei noi linii de 400 kilovolți între Chișinău și Vâlcănești, cu o lungime de 158 de kilometri. Lucrările au început deja, iar până la sfârșitul lui 2025 se estimează că vor fi ridicați 500 de stâlpi pe traseu.
Citiți și Un bebeluș de două luni a fost transferat din Republica Moldova la Iași cu un elicopter SMURD
Această conexiune directă cu rețeaua electrică a României reprezintă un pas important spre integrarea europeană a Republicii Moldova. Deși România a furnizat energie electrică Moldovei încă din 2022, acest proiect marchează o consolidare a legăturilor și a independenței energetice a țării.