Anul trecut, investițiile mondiale în armament au atins un nivel record de 2,44 trilioane de dolari, reprezentând o creștere de 6,8% față de 2022 și 2,3% din produsul intern brut (PIB) global.
Războiul din Ucraina și creșterea tensiunilor geopolitice au stimulat cea mai mare creștere a cheltuielilor militare globale din 2009, conform unui raport recent publicat de Institutul Internațional de la Stockholm pentru Cercetarea Păcii (SIPRI). Anul trecut, investițiile mondiale în armament au atins un nivel record de 2,44 trilioane de dolari, reprezentând o creștere de 6,8% față de 2022 și 2,3% din produsul intern brut (PIB) global.
Documentul SIPRI subliniază că acest increment fără precedent în cheltuielile militare este un răspuns direct la deteriorarea păcii și securității la nivel mondial. „Statele prioritizează forța militară în fața unui peisaj geopolitic și de securitate din ce în ce mai instabil, ceea ce ar putea duce la o spirală de acțiune și reacție”, indică raportul. De asemenea, evidențiază dominanța Statelor Unite în acest domeniu, cu o investiție de 916.000 de milioane de dolari, reprezentând 37% din cheltuielile militare globale și 68% din cheltuielile celor 31 de țări membre NATO.
În Europa, țările membre NATO au crescut semnificativ investițiile în apărare, atingând 28% din totalul Alianței, cel mai înalt nivel din ultimul deceniu. Polonia, de exemplu, a înregistrat cea mai mare creștere anuală din Europa, cu un avans de 75% în cheltuielile militare. Această creștere reflectă o schimbare în percepția securității după doi ani de conflict în Ucraina, determinând statele europene să aloce părți din ce în ce mai mari din PIB pentru cheltuielile militare.
La rândul său, Rusia, care ocupă locul al treilea în clasamentul mondial, a destinat aproximativ 109.000 de milioane de dolari cheltuielilor militare, ceea ce reprezintă o creștere interanuală de 24% și 5,9% din PIB-ul său. În contrast, Ucraina, al optulea cel mai mare investitor mondial în arme, și-a majorat cheltuielile militare cu 51% până la 64.800 de milioane de dolari, aproape o treime din PIB-ul său, datorită în parte celor 35.000 de milioane de dolari primiți sub formă de ajutor militar, permițându-i să se apropie semnificativ de nivelurile de cheltuieli ale Rusiei.
Citiți și Rușii asigură că au cucerit ultima redută din regiunea Donețk
Raportul subliniază, de asemenea, un spor în investițiile militare în Asia și Orientul Mijlociu. China, de exemplu, și-a majorat cheltuielile cu 6%, ajungând la 296.000 de milioane de dolari. Orientul Mijlociu a înregistrat cea mai mare creștere într-un deceniu, 9%, cu Arabia Saudită în frunte. În America Centrală și Caraibe, folosirea crescândă a forței militare împotriva bandelor criminale a dus la o creștere de 54% a cheltuielilor militare, cu o mențiune specială pentru Republica Dominicană, unde cheltuielile au crescut cu 14% din cauza violenței crescânde a bandelor din Haiti.